+ Meer informatie

Bóllentelers in het nauw door mestwet

Door verbod zal zand van het land waaien

3 minuten leestijd

HILLEGOM (ANP) - Tientallen telers van bloembollen in de kop van Noord-Holland dreigen volgende maand in de problemen te komen als gevolg van de mestwetgeving. Vanaf 1 september is het uitrijden van mest over bollenvelden verboden. De bollentelers vrezen dat als uitvloeisel van het verbod het zand van hun land zal wegwaaien.

In de bollenteelt is het gebruikelijk om na de oogst de grond af te dekken met een laagje mest. De korst die vervolgens ontstaat, voorkomt dat het zand verstuift. Volgens een verordening van het Landbouwschap is het zelfs verplicht om verstuiving van de grond tegen te gaan.

De problemen zijn ontstaan nadat de ministeries van landbouw en milieu begin deze maand de nieuwe regels voor het uitrijden van mest bekendmaakten. De regels gaan in op 1 september en vormen een verdere aanscherping van het mestbeleid.

Tot verbazing van de Koninklijke Algemene Vereniging voor de Bloembollencultuur (KAVB) in Hillegom is in de nieuwe regels ook een verbod op het uitrijden van mest op bollenvelden opgenomen. Volgens secretaris A. Vollebregt ging de sector er van uit dat een dergelijk verbod pas in 1995 zou worden afgekondigd.

Anti-stuifmiddelen

Vollebregt zegt dat de sector „graag wil stoppen met het uitrijden van mest over het land, maar niet voordat er alternatieven voorhanden zijn om verstuiving tegen te gaan". Op dit moment wordt er volgens de secretaris naarstig gezocht naar andere anti-stuifmiddelen, zoals stro en compost. Het duurt echter nog wel enkele jaren voordat deze middelen rijp zijn voor de praktijk, aldus Vollebregt.

Met name de bollenbedrijven in de kop van Noord-Holland worden door het mestverbod getroffen. Deze bedrijven telen gewassen die pas laat kunnen worden geoogst. Door het mestverbod is het vervolgens niet meer mogelijk de grond af te dekken. Het Landbouwschap heeft inmiddels aan de ministers Alders (Milieu) en Bukman (VROM) gevraagd eenmalig een maand uitstel te verlenen. Of dat uitstel daadwerkelijk wordt gegeven, is nog niet bekend. Het KA VB vindt echter dat de maatregel in de ijskast moet tot 1995. Gebeurt dat niet, dan rest de bollentelers niets anders dan de nieuwe mestwet te overtreden, aldus Vollebregt, „Als je regelgeving introduceert die elk draagvlak bij de doelgroep mist, vraag je om problemen. Wij zullen dat niet propageren, maar een teler die zijn grond ziet verstuiven, is heus wel bereid een boete van een paar honderd gulden te riskeren".

De Bond van Loonbedrijven (Boval) onderschrijft de bezwaren van de t)ollentelers. De aangesloten loonwerkers, die in opdracht van de bollentelers de mest uitrijden, vrezen een aanzienlijke inkomstenderving.

Limburgse veehouders

Ook voor de Limburgse veehouders is een verdere verscherping van het mestbeleid onaanvaardbaar. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) zei gisteren in een verklaring dat de maat meer dan vol is.

Veel veehouders kunnen aan de geldende maatregelen al niet meer voldoen, laat staan wanneer die nog verscherpt worden door een mestuitrijverbod voor akkers per 1 september en voor grasland vanaf 1 oktober. Volgens de LLTB moet meer rekening worden gehouden met de praktijk. De bond acht een behoorlijk mestbeleid mogelijk zonder dat de milieudoelstellingen worden aangetast. Gedacht wordt aan onder andere het inregenen van mest en het uitrijden van aangezuurde mest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.