+ Meer informatie

DEFENSIECONFLICT

2 minuten leestijd

Met het aannemen van de motie-Aantjes zijn de eerste schermutselingen over de defensiebegroting begonnen. De meerderheid van de Tweede Kamer sprak immers uit dat de defensiebegroting voor 1977 met 150 miljoen moet worden verhoogd. Dat is op zich een pluspunt.

Vooral de laatste jaren worden er echter series moties aangenomen, die de regering gewoon naast zich neer legt. De volgende stap is dan ook de behandeling van de defensiebegroting straks in november. Dan moet Aantjes met een amendement op de begroting komen.

Ook al zou dat amendement worden aangenomen, dan is de slag nog niet gewonnen. Strikt genomen betekent een begrotingswet alleen maar een machtiging voor de minister om bepaalde bedragen uit te geven. Staatsrechtelijk is hij niet verplicht om die bedragen ook uit te geven, ook niet als het gaat om door de Kamer opgedrongen verhogingen van zijn budget.

Politiek gezien ligt dat natuurlijk wel anders. Dan wordt de betekenis van zo'n amendement bepaald door de politieke zwaarte die door de voorstellers aan het amendement wordt toegekend.

Bij dit alles moeten we wel bedenken dat minister Vredeling (evenals Van der Stoel) in de kring van zijn eigen partij veel kritiek te verduren krijgt op zijn te meegaande houding ten opzichte van de NAVO. In dit opzicht schuift de PvdA nog steeds verder naar links op. De nieuwe PvdA-fractie zal beslist meer anti-defensie en anti-NAVO zijn, dan de huidige fractie dat al is.

Dat heeft grote consequenties. Wanneer de CDA-fractie althans vast wil houden aan haar vannacht tot uitdrukking gebrachte defensiestandpunt, dan wordt defensie een onoverkomelijk struikelblok bij een eventuele kabinetsformatie met de PvdA.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.