+ Meer informatie

Van den Broek: niet verder ontwapenen

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Minister Van den Broek van buitenlandse zaken heeft instemmend gereageerd op het plan van president Bush van de Verenigde Staten om de Amerikaanse troepenmacht op Europees grondgebied te reduceren tot 195.000 man.

Verder heeft hij gisteren in de Kamer de verwachting uitgesproken dat van een nog verdergaande vermindering geen sprake zal zijn. De bewindsman beschouwt het door Bush genoemde niveau als „een minimum".

Als de Amerikanen deze ondergrens inderdaad zullen aanhouden, dan heeft dit grote gevolgen voor 110.000 Amerikaanse militairen die in Europa gelegerd zijn. Van den Broek vindt het resterende deel maar net voldoende om de strategie van van de NAVO niet in gevaar te brengen. Hij reageerde gisteren terughoudend op eventuele nieuwe ontwapeningsplannen van de Sowjet-Unie, omdat daardoor de militaire stabiliteit van West-Europa in gevaar zou kunnen komen.

De PvdA-fractie daarentegen heeft, gepleit voor verdergaande militaire ontmanteling. PvdA-woordvoerder Van Traa ziet het Amerikaanse voorstel voor troepenyermindering als een uitnodiging aan de Europese bondgenoten om een vergelijkbaar plan te presenteren.

Het plan van Bush zal waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de 3000 Amerikaanse militairen die in Nederland zijn gelegerd. Daarvan zijn er 1600 werkzaam op de luchtmachtbasis Soesterberg. Over de toekomst van deze basis bestaat nog onzekerheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.