+ Meer informatie

Lichtjes (II)

4 minuten leestijd

Niemand blijkt echter precies te weten hoeveel. We legden de vraag voor aan de Samenwerkende elektriciteitsproducenten (Sep). Die vinden het wel een interessant probleem, maar kunnen niet echt cijfers noemen. „Het is moeilijk om een verband aan te geven tussen stroomgebruik en de opkomst van binnen- en buitenverlichting. Het is wel zo dat het elektriciteitsgebruik in december traditioneel hoger is dan in de rest van het jaar", aldus een woordvoerster. De grootste piek hebben we dit jaar overigens al gehad, op woensdag. Bedrijven sluiten steeds meer in de periode rond Kerst en oud en nieuw hun deuren, dat scheelt heel wat energie.

Uiteraard houdt de Sep wat het energiegebruik betreft de vinger aan de pols. Zij moeten er tenslotte voor zorgen dat er ook inderdaad voldoende elektriciteit voor handen is, als Nederland massaal een beroep doet op het stopcontact. De piekdagen lagen de laatste jaren vrijwel allemaal in december. De maandagen 15, 19 en 10 december waren respectievelijk in 1986,1988 en 1990 topdagen. In 1989 werd er op 14 december van twinfig over elf tot vijf over half elf 's morgens de meeste stroom gevraagd. Alleen in 1987 werd de trend doorbroken: toen vroegen de gebruikers op 14 januari het meest van het elektriciteitsnet.

De VEEN (Vereniging van exploitanten van elektriciteitsbedrijven in Nederland) heeft wellicht wat meer gegevens. Jaarlijks vragen zij een groep van 3000 huishoudens naar de elektrische apparaten die men in bezit heeft en naar het energiegebruik hiervan. Koelkasten, diepvriezen, elektrische gitaren: men kan het zo gek niet verzinnen. Een woordvoerder moet echter bekennen dat nog nooit gevraagd is naar het gebruik van 'decemberverlichting'. „We stellen ook elk jaar vragen over een bijzondere groep produkten. De hoeveelheid elektrische muziekinstrumenten die in een gezin aanwezig is, bij voorbeeld. Het is misschien een idee om ook eens te onderzoeken in hoeveel gezinnen 'decemberverlichting' aanwezig is en hoe lang dat brandt".

Hij rekent even uit het hoofd voor hoeveel zo'n buitenboompje gemiddeld aan energie zou kunnen jcosten. „Stel dat er 20 lampjes van 15 Watt in zitten en dat zo'n boom 24 uur per dag verlicht is. Dat kost dan per dag zo ongeveer 7,5 kilowattuur. Eén kilowattuur kost ongeveer 20 cent. Aan elektriciteit kost zo'n verlichte boom dus l.,40 per dag". Ter vergelijking: voor een tweedeurskoelkast moet ongeveer 25 cent per dag worden neergeteld. laten maken van het openbaar vervoer. De afgelopen jaren was het juist wél zo dat de trein relatief voordeliger was. Het openbaar vervoer werd weliswaar duurder, maar de brandstofaccijnzen stegen ook fiks. Afgelopen jaar ging een treinkaartje bij voorbeeld gemiddeld 4 procent meer kosten, terwijl de autokosten 6 tot 7 procent hoger werden.

Onderzoeker Luiten van de Consumentenbond verwacht dat de afstand tussen trein- en autokosten de komende jaren scheef komt te liggen. Voor automobilisten staan namelijk geen drastische kostenverhogingen meer op stapel terwijl het openbaar vervoer er steeds meer naar streeft om kostendekkender te werken. Reizigers zullen beter in hun portemonnee gaan voelen wat hun zitplaats werkelijk kost. De NS-tarieven zullen daarom voorlopig jaarlijks met 6 procent blijven stijgen. Als ook de kosten van bus en tram in het onderzoek waren meegenomen, zou het openbaar vervoer er volgens Luiten nog slechter uitspringen.

Overigens is de trein voor één alleen nog altijd goedkoper dan een eigen auto. De Consumentenbond berekende dat de gemiddelde kosten van een auto in 1992 op 814 gulden per maand zullen liggen. Een OV-jaarkaart (waarmee onbeperkte toegang tot trein, bus, tram en metro wordt verkregen) komt per maand op 362 gulden. Zowel de autoals de treinprijzen stijgen overigens al jaren sneller dan het algemeen prijspeil. Dit houdt in dat reizen van A naar B naar verhouding een steeds groter deel van het inkomen opslokt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.