+ Meer informatie

Sollicitatieclubs helpen 10.000 zoekenden aan baan

„Deelnemers leren kwaliteiten goed te formuleren"

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - De sollicitatieclubs van de arbeidsbureaus hebben tot nu toe 10.000 werkzoekenden aan een baan geholpen. Gisteren is de tienduizendste baanvinder in de bloemetjes gezet tijdens het congres van de soUicatieclubs in Amersfoort. Dat heeft het centraal bestuur voor de arbeidsvoorziening in Rijswijk bekendgemaakt.

Veel werklozen hebben moeite met • solliciteren. Dit geldt vooral voor mensen die na maanden vruchteloos solliciteren de motivatie en het zelfvertrouwen verliezen. Voor deze groep hebben de arbeidsbureaus sollicitatieclubs opgezet.

Op dit moment zijn dat er vijftig. Ze zijn bedoeld voor werkzoekenden die langer dan zes maanden zonder werk zijn. Vanaf de start van de eerste clubs in 1987 hebben bjna 13.500 werkzoekenden in groepsverband gesolliciteerd. Van hen hebben er nu 10.000 een baan gevonden via de sollicitatieclub. Het merendeel van de deelnemers (ruim 70 procent) slaagt daar al binnen drie maanden in. Na zes maanden is 83 procent van alle deelnemers aan het werk.

De succesvolle aanpak van de soUicitatieclubs begint met een training van drie weken, waarin de deelnemers leren hun kwaliteiten positief te formuleren. Vervolgens leren zij deze goed te presenteren in sollicitatiebrieven en gesprekken. Daarnaast wordt in de training veel aandacht besteed aan het juiste zoekgedrag naar geschikte vacatures.

Vier dagdelen

Na de training zoeken de deelnemers, onder begeleiding van sollicitatietrainers, vier dagdelen per week actief naar werk. Zij doen dat door brieven te schrijven naar aanleiding van advertenties, maar vooral ook via open sollicitaties.

De tienduizendste deelnemer die op deze manier een baan heeft gevonden, is mevrouw H. Generaal (34) uit Utrecht. Zij was bijna twee jaar werkloos. Via de soUicitatieclub is zij onlangs weer aan het werk gegaan als vormingswerker bij IKVOS, een organisatie die zich bezighoudt met ontwikkelingssamenwerking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.