+ Meer informatie

De aardappel als milieuvervuiler

3 minuten leestijd

Zo'n vijf dagen per week eten we als Nederlanders een warme maaltijd die bestaat uit aardappelen, groente en vlees. Slechts enkele malen vervangen we de aardappelen door rijst, peulvruchten of deegwaren zoals macaroni en spaghetti. Omgerekend per jaar zijn dat vele tientallen kilo's aardappelen per persoon.

Smaak en prijs
Waar let u op als u aardappelen koopt? Waarschijnlijk op de smaak en de prijs. Toch is het goed om ook eens aan het milieu te denken.

Bestrijding
Per jaar wordt er voor de akkerbouw 16 miljoen kilo (!) chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarvan wordt maar liefst 14 miljoen kilo voor de teelt van de aardappelen gebruikt. Het is dan ook geen wonder dat het slecht gaat met de kwaliteit van het grondwater.

Bintje
Niet elke soort aardappel heeft evenveel bestrijdingsmiddel nodig tijdens de groei. Voor het bintje is de grootste hoeveelheid nodig. Deze soort is erg gevoelig voorziekten. Er zijn ook aardappelen die veel minder slecht zijn voor het milieu.

Duurder
Zogenaamde ecologisch of biologisch geteelde aardappelen zijn wel flink duurder. Dat moet eeriijk toegegeven worden. We zullen op dit punt dus iets moeten " off eren". Maar als we bewust met Gods schepping willen omgaan moeten we die extra prijs er misschien maar voorover hebben. Ten slotte leven we nog altijd in grote luxe. De meeste mensen kunnen een auto bekostigen. Zouden we dan geen betere aardappelen kunnen eten?

Supermarkt
De "betere aardappel" is in vele supermarkten al te verkrijgen. U hoeft hiervoor dus niet naar speciale natuurvoedingswinkels.

Kunstmest
Door gebruik van kunstmest is de oogst groter. Maar de aardappelen worden ook sneller ziek. Daardoor zijn er weer meer bestrijdingsmiddelen nodig.

Wisselbouw
Iedereen met een eigen tuin weet dat men niet jaren achtereen aardappelen op eenzelfde stuk grond moet telen. De nu gangbare akkerbouw trekt zich van deze aloude regel echter weinig aan en moet dientengevolge veel meer gif gebruiken.

Gif
Van aardappelen die met veel bestrijdingsmiddelen geteeld zijn wordt u zelf niet ziek. Ons grondwater daarentegen wordt wel steeds meer vervuild. Slecht voor het milieu zijn: Bintje, Eigenheimer, Bildstar en Marijke. Deze rassen zijn erg ziektegevoelig en worden met veel landbouwgif geteeld. Minder slecht voor het milieu zijn onder andere: Corine, Doré, Escort, Fresco, Gloria, Herta, Première, Prior, Santé, Ukama en Van Gogh. Deze rassen zijn ziektebestendiger. Onschadelijk voor het milieu zijn aardappelen met het keurmerk SKAL, EKO-merk, BIODYN en DEMETER. Zie zijn ecologisch of biologisch-dynamisch geteeld (dus zonder landbouwgif).
Voor meer informatie: Vereniging Milieudefensie, postbus 19199,1000 GD Amsterdam, met verm. van "aardappelaktie".

Wist u dat:
- de aardappel al zo'n 4000 jaar voor Christus In cultuur is gebracht?
- aardappelen die bij een te lage temperatuur bewaard zijn (tussen 0° en 4°C) zoet gaan smaken?
- u deze aardappelen nog goed in zoete gerechten kunt verwerken?
- De Consumentengids van febr. 1991 een uitgebreide test bevat van verschillende aardappelsoorten? Bel 070-3 847 847.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.