+ Meer informatie

„Weggelopen jongeren krijgen te snel geld"

Sociale dienst zou afgaan op indianenverhalen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De gemeentelijke sociale diensten verlenen te gemakkelijk een bijstandsuitkering aan weggelopen jongeren. Zonder enige vorm van controle wordt aan deze groep een uitkering verleend. Dat zegt de Stichting Onderzoek naar de Nederlandse Rechtspleging in familiezaken (SOK). wordt verleend, kan door de gemeente op de ouders worden verhaald

Burgman trad gisteren bij de afdeling geschillen van bestuur van de Raad van State op als gemachtigde in een beroepszaak die een inwoner van Deventer had ingesteld. De 16-jarige dochter van de Deventenaar liep in 1988 van huis weg. Op voorspraak van het Jongeren Adviescentrum (JAC) kreeg zij een bijstandsuitkering. De gemeente wilde dit geld op de ouders verhalen.

Tegen dat besluit gingen de ouders in beroep, maar zij werden hierin in het ongelijk gesteld. Hierop besloten de ouders de zaak aanhangig te maken bij de Raad van State. Hoewel de gemeente Deventer inmiddels heeft afgezien van hel verhaalrecht, hebben de ouders van het op dit moment weer thuis wonende meisje besloten de zaak toch door te zetten.

De SOR-voorzitter is van mening dat de Bijstandswet in deze gevallen oneigenlijk wordt gebruikt. „Als een minderjarige zich onttrekt aan het ouderlijk gezag zonder dat dit gezag gerechtelijk wordt aangetast en als de ouders bereid en in staat zijn in gezinsverband de kosten van verzorging en opvoeding te dragen, behoort zo'n uitkering achterwege te blijven", aldus Burgman. 

Afspraken

Bert de Waal, woordvoerder van het JAC in Deventer, vindt niet dat er te gemakkelijk een bijstandsuitkering aan weggelopen jongeren wordt toegekend. „Er wordt in dit soort gevallen door het JAC en de sociale dienst heel zorgvuldig gehandeld. In de meeste gevallen worden ook de ouders gehoord".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.