+ Meer informatie

Chandra Shekhar wordt nieuwe premier India

Steun van Congres is doorslaggevend

2 minuten leestijd

NEW DELHI - Zoals werd verwacht is de socialist Chandra Shekhar de nieuwe premier van India geworden. President Ramaswamy Venkataraman heeft Sheldiar vandaag gevraagd een nieuw kabinet te vormen.

Shekhar zei te verwachten dat hij samen met andere dissidenten die zoals hij uit de regeringspartij Janata Dal zijn gestapt er tegen het eind van deze maand in geslaagd zal zijn om een blok te vormen met de Congrespartij (I) van Rajiv Gandhi en daarmee te kunnen bogen op een meerderheid in het parlement. Hij verwacht de steun van 280 van de 524 afgevaardigden te krijgen. De Congrespartij (I) is goed voor 195 zetels. Shekhar kreeg gisteren de steun van 'Congres'.

Geen verkiezingen

Shekhar werd uitgenodigd bij president Venkataraman om de bijzonderheden te bespreken van de formatie-opdracht, waarmee hij de opvolger kan worden van demissionair premier V.P. Singh van de Janata Dalpartij. Deze moest woensdag aftreden nadat hij in het parlement niet meer over voldoende steun bleek te beschikken, omdat Shekhar zich met 56 andere dissidenten uit de Janata Dal bij de oppositie had gevoegd.

Hoewel president Venkataraman had gehoopt geen beroep te hoeven doen op Shekhar moest hij daartoe overgaan omdat oud-premier Rajiv Gandhi noch andere Indiase leiders zich geroepen voelden de regering te leiden, nu India de afgelopen maanden te kampen heeft met religieus geweld en met een crisis rond overheidsplannen om banen te reserveren voor de lagere kasten.

Die gespannen en ernstige situatie maakte het echter ongewenst nu nieuwe verkiezingen uit te schrijven en zo kreeg de 63-jarige veteraan-socialist Shekhar vandaag de formatieopdracht.

De terughoudendheid van Venkataraman gold ook de niet zeer stabiele positie van een regering-Shekhar, die door de Congres-partij op elk moment zou kunnen worden weggestemd. De meeste politieke commentatoren in New Delhi zien de regering-Shekhar daarom als een voorlopige oplossing teneinde de rust te doen terugkeren in het land, waarna het alsnog tot vervroegde verkiezingen kan komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.