+ Meer informatie

Filippijnse president houdt ctatoriale bevoegdheden

Ondanks oppositie grote opkomst

2 minuten leestijd

MANILLA — Met zeer ruime meerderheid heeft dé Filippijnse bevolking het afgelopen weekeinde ingestemd met het verlengen van de uitzonderingstoestand met nog eens vier jaar.

President Ferdinand Marcos, die krachtens die toestand praktisch dictatoriale bevoegdheden heeft, had die vraag tot inzet gemaakt van een referendum. De definitieve uitslag zal pas over 14 dagen bekend worden, maar uit de eerste gegevens blijkt dat rond de 90 procent vèn de stemmers Marcos' speciale mandaat hebben verlengd.

Tegelijk daarmee stemden de Filippino's ook vóór negen amendementen op de grondwet welke Marcos' macht bijna absoluut maken, ook na afloop van de komende vier jaar. Weliswaar wordt daarna een terugkeer naar het parlementaire systeem beoogd, maar de President kan de Volksvertegenwoordiging dankzij de gewijzigde grondwet ontbin-, den op elk moment dat hem zulks goeddunkt.

Marcus voerde de uitzonderingstoestand in 1972 in, met als excuus de staat van rebellie die op bepaalde eilanden van de archipel zou heersen. Bij het referendum van dit weekeinde moesten alle Filippino's boven de 15 jaar verplicht naar de stembus, op straffe van maximaal een halfjaar gevangenis.

De opkomst was volgens officiële zegslieden in Manilla zeer hoog. De oppositie had de bevolking opgeroepen het Referendum ondanks de stemplicht massaal te boycotten. Aan dit appèl is gehoor gegeven door ongeveer 3 miljoen van de 26 miljoen kiezers. Volgens waarnemers ligt het percentage wegblijvers echter toch op een kwart wanneer men incalculeert dat ca. vijf miljoen kiezers zich niet hebben laten registreren.

Jolo

Van het potentieel roerige eiland Jolo kwam het eerste bericht over geweld bij het referendum. Twee soldaten en vier verkiezii^sambtenaren kwamen daar om het leven toen de vrachtwagen waarin zij lege stembriefjes vervoerden op een landmijn reed.

Jolo, een van de zuidelijke eilanden, was nog twee jaar geleden het toneel van hevige strijd tussen Moslem-separatisten en het regeringsleger. Sinds Marcos de uitzonderingstoestand invoerde is de Moslem-guerrilla wel veel minder hevig geworden, maar nooit geheel overwonnen. De regering zegt, dat het ooit 30.000 man sterke rebellenleger thans nog maar ongeveer 2000 man onder de wapenen heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.