+ Meer informatie

Mogelijk kort uitstel van uitbreiding EU

2 minuten leestijd

BRUSSEL - Enkele maanden uitstel van de beoogde uitbreiding van de EU is denkbaar. Maandag praten de ministers van Buitenlandse Zaken waarschijnlijk hierover.

Tot nu toe geldt 1 januari 2004 als streefdatum voor de feitelijke entree van de tien genomineerde kandidaat-lidstaten. Commissaris Verheugen, de voornaamste onderhandelaar van de Unie met de aspirant-leden, zei gisteren in Warschau dat de aansluiting in ieder geval tussen 1 januari en 1 juni dient plaats te vinden.

Een kleine vertraging geeft de nationale parlementen in de huidige EU meer ruimte voor de behandeling van het verdrag dat de expansie regelt, zo luidt de redenering. Wellicht belangrijker is dat een verschuiving meehelpt aan een oplossing voor de financiële problemen met de toetredingslanden.

Zij vinden dat zij in het eerste jaar van hun lidmaatschap een te forse bijdrage moeten leveren aan de gemeenschappelijke kas. Opgeteld gaat het om zo'n 5 miljard euro. Bovendien zal de geldstroom in omgekeerde richting, in de vorm van allerlei subsidies, als gevolg van onder meer administratieve knelpunten veel geleidelijker op gang komen.

Aansluiting later dan op 1 januari 2004 zou betekenen dat over dat jaar naar rato van het aantal maanden minder contributie verschuldigd is. Instappen per 1 mei verschaft Polen een besparing van 800 miljoen euro.

De stand van zaken bij de laatste onderhandelingen wordt maandag besproken tijdens een vergadering van de vijftien ministers van Buitenlandse Zaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.