+ Meer informatie

UNPO ziet nog veel kleine koude oorlogjes

Statenloze volkeren in Den Haag bijeen

2 minuten leestijd

's-GRAVENHAGE - Nu de koude oorlog tussen Oost en West verleden tijd is, moet er hard worden gewerkt aan het beëindigen van de 'interne koude oorlogen', waarin veel staten zijn verwikkeld. Deze wens viel gisteren in Den Haag te beluisteren op de eerste algemene vergadering van de UNPO, een organisatie die niet-vertegenwoordigde volkeren en naties een spreekbuis wil bieden op mondiaal niveau.

Gemakkelijk zal dat niet zijn. De Unrepresented Nations and Peoples Organisation heeft geen geld en een vlotte toegang tot organen van de Verenigde Naties en andere internationale organisaties is tot dusver allerminst geregeld. Ambities heeft de UNPO te over. „Staten denken dat zij het volkenrecht voor zich alleen hebben. Dat moet veranderen", zei de Nederlandse secretaris-generaal Michael van Walt van Praag.

De UNPO werd in februari van dit jaar in Den Haag opgericht op initiatief van de Baltische landen en Tibet. Secretaris-generaal van de organisatie is de Nederlandse jurist Michael van Walt van Praag, tevens adviseur van de Tibetaanse regering. De gemeente Den Haag zorgde voor een representatief onderdak, dat vorige maand kon worden geopend. In tegenstelling tot sceptische reacties van volkenrechtdeskundigen was de respons overweldigend. De UNPO kent momenteel 23 leden, waaronder naast de genoemde volkeren de Koerden, de Molukkers, West-Papua, de Cordilleranen (bergvolk in de Filippijnen), de Tataren, de Armeniërs en de Aboriginals uit Australië. Daarnaast zijn er enkele tientallen waarnemende leden. Als enige Westeuropese organisatie woonde de Frysk Nasjonale Partij (FNP) de vergadering bij.

Vreedzame werkwijze

Regeringsgeweld tegen minderheden stond gisteren centraal, omdat dat volgens de UNPO in bestaande internationale organisaties onvoldoende aan bod komt. De UNPO is een voorstander van geweldloos verzet. Door het verlenen van praktische steun aan leden hoopt Van Walt van Praag een alternatief voor geweld te creëren. „Er staat nu nog een premie op geweld. Voor gefrustreerde onderdrukte volkeren is het vaak de enige manier om aandacht te krijgen voor hun zaak. Wij willen onze leden helpen om op een vreedzame wijze internationale erkenning te krijgen voor hun problemen". De UNPO wil hiervoor een comité in het leven roepen, dat naast leden zal bestaan uit deskundigen en „gerespecteerde leden van de wereldgemeenschap".

Zelfbeschikking

Zelfbeschikking biedt volgens de UNPO de beste mogelijkheden om een einde te maken aan conflicten tussen niet-vertegenwoordigde volkeren en de staat waarin zij leven. De Amerikaanse volkenrechtdeskundige William R. Pace waarschuwde de UNPO voor de gevaren van het nationalisme. „Bij het verkrijgen van meer vrijheid kan defensief nationalisme van een onderdrukte minderheid omslaan in kwaadaardig chauvi

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.