+ Meer informatie

EEN VUILE LUCHT…

3 minuten leestijd

Het kon gebeuren op een warme zomerdag dat zo tegen het eind van de middag het weer radicaal omsloeg; er ontstonden plots donkere wolkenpartijen aan de horizon die snel toenamen, terwijl de zon daar gaandeweg achter schuilging. In heel korte tijd zag de hemel er opeens dreigend uit. Wijzend naar die duistere wolkengevaarten kon mijn vader dan zeggen: ‘Naar binnen, jongens, daar hangt een vuile lucht…’

‘Daar hangt een vuile lucht’ boven de Nederlandse kerkprovincie. Een ieder kan het waarnemen en er zijn heel wat landgenoten die ijverig en soms met graagte de donkere wolken benoemen. Nu is het zeker niet zo dat die weersomslag als een donderslag bij heldere hemel komt. Er zijn al heel lang depressies die het kerkelijk klimaat bedreigen. Maar in deze dagen lijken ze zich te verenigen en de horizon aan het zicht te onttrekken door ongekend hevige buien en gemene luchten…

Het zag er al niet zo florissant uit: elke week gaan er definitief kerkdeuren dicht. Het instituut kerk scoort lager dan ooit onder jongeren. Het aantal kleuren van de kerkelijke regenboog lijkt nog verder toe te nemen (het resultaat noemen we ‘hersteld’); over kerkorde en liturgie heeft men zo z’n zorgen, om over de kennis van Schrift en belijdenis maar niet te spreken. En dat terwijl in de buitenwereld overal ‘normen en waarden’ in zwaar weer terecht zijn gekomen.

En ziedaar! Er lijkt geen houden meer aan; plensbuien van kritiek worden uitgestort over het kerkelijk landschap, dat er zwaar onder te lijden heeft. Met name de R.K.- parochie heeft het niet breed. Weerstations als ‘De wereld draait door’ en ‘Pauw en Witteman’ weten feilloos in kaart te brengen waar het kwaad zit en hoe terecht het is dat die buien vallen. En ze hebben het gelijk maar al te vaak aan hun kant, ogenschijnlijk. Want het is toch niet van deze tijd datje homoseksuele kerkgangers het sacrament weigert? En wie gruwelt niet bij wat er door priesters is uitgespookt met kinderen? Met instituten waar dat soort praktijken plaatsvinden wil je toch niks te maken hebben!

Als je er dan nog aan toe kunt voegen dat onderzoek uitwijst dat katholieken vaak in duurdere huizen wonen, en protestanten over meer vermogen beschikken dan ongelovigen, heb je reden te meer om met groot wantrouwen tegen kerkmensen aan te kijken, toch? En ‘ze’, die protestanten, vallen elkaar ook nog op alle mogelijke manieren af; of het nu gaat over Israël, over euthanasie, over de hypotheekrente of de politiek, nergens zijn ze het over eens!

Wat voor paraplu zet je op bij zulk weer? Je kunt natuurlijk proberen je trendy te weer te stellen door het uitgeven van mooie glossy’s over Calvijn, Guido de Brés of desnoods Arminius; je kunt de hedonistische wereld van Gordon binnen je Evangelische Omroep-bedoelingen halen, of een omstreden kerkelijk schrijven de wereld in sturen over ‘de Palestijnse zaak’, het haalt niets uit.

Er is maar één weg: die van gebed en geloof. En die vuile lucht? De Zon der gerechtigheid breekt er doorheen. Zeker weten!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.