+ Meer informatie

Met z’n tweeën aan het werk

“Hypotheek anders niet te betalen”

6 minuten leestijd

“Werk,werk,werk!” Het motto van het eerste paarse kabinet is niet terecht gekomen op de puinhopen van paars. Ook in 2008 wil de overheid zoveel mogelijk werkende burgers zien. Vanuit de Gereformeerde Gemeenten is hier altijd afwijzend op gereageerd. Tegelijk lijkt het aantal tweeverdieners in de gemeenten toe te nemen.

Hoeveel tweeverdieners telt de gereformeerde gezindte? Voor zover bekend is hier nog nooit onderzoek naar gedaan. Door een aantal gemeenten waar veel reformatorische christenen wonen te vergelijken met Nederland kan op basis van CBS-cijfers over werkende vrouwen wel een schatting worden gemaakt. Wat blijkt? De meeste gemeenten scoren zo’n 10 procent onder het Nederlands gemiddelde. In de vijf van de acht onderzochte gemeenten lag ook de groei gedurende de afgelopen tien jaar onder de Nederlandse groei van 7 procent.

Anders
Toch heeft ds. A.A. Brugge uit Dordrecht de indruk dat onder de jonge gezinnen in zijn gemeente heel wat tweeverdieners zijn. Hij begrijpt dat daar best wel praktische argumenten voor kunnen zijn. Maar: “We moeten ons niet laten leiden door de praktijk, om vervolgens vanuit de praktijk van alledag naar een norm te gaan. We moeten beginnen bij wat God vraagt.” Vanuit de schepping en de zondeval trekt hij een aantal lijnen. “Na de zondeval is de verhouding van de mens tot zijn Schepper, maar ook tot zijn naaste, verstoord. Ook binnen het huwelijk trekt dat zijn sporen. In Genesis 3 zegt de Heere expliciet dat de man in het zweet zijn aanschijn het werk zal verrichten. Het met smart kinderen baren van de vrouw wordt verbonden met haar specifieke taak. Daarnaast wijst het huwelijksformulier erop dat de man ‘zijn huisgezin met God en met ere moogt onderhouden, en ook daarenboven iets hebt om de nooddruftigen mede te delen’. Het salaris wordt, eigentijds gezegd, door de man verdiend. Ook is het zo dat heel het wezen van de vrouw gericht is op kinderen. Daarin is de vrouw anders dan de man.” De ontwikkeling dat ook vaders zorgtaken op zich nemen en dat beide ouders parttime werken wijst hij dan ook af. “De Heere heeft in Zijn ondoorgrondelijke wijsheid het anders bedoeld.”

Band
Daarnaast wijst de Dordtse predikant op het belang van een goede band tussen ouder en kind. “Hebben kinderen niet het recht om liefde en zorg, niet van de kinderopvang, maar allereerst van hun vader en moeder te ontvangen? Kinderen zullen later hun ouders herinneren, of ze aanwezig zijn geweest. Alleen dan bouw je een band met hen op die verder gaat dan eten en kleding. En daar komt bij: als we niet het gezag binnen de warmte van het gezin leren, hoe zullen we dan ooit leren buigen voor de Heere? We beseffen te weinig dat de Heere hierin ook middellijk werkt.”

---
Kostwinnersgezin: het gezin Bakker
Jacoline Bakker (23) en haar man (24) kregen twee jaar geleden hun eerste kind. Heel bewust kozen ze ervoor dat hij bleef werken en zij zou stoppen. De belangrijkste reden: “we hebben het allebei als prettig en goed ervaren dat onze moeders altijd thuis waren. Ik ben ook van mening dat een moeder meestal een meer zorgzame kant heeft dan een vader.” Maar pittig was het wel, zegt ze. “Ik had het erg naar mijn zin als gehandicaptenbegeleider. Door te stoppen met werken laat je een stuk van je sociale leven vallen. Dit heb ik erg gemist. Toch kon ik het langzamerhand loslaten doordat ik er regelmatig nog langs ging en dan ook steeds meehielp. En ik raakte al snel zwanger van de tweede. Toen die er eenmaal was had ik het gevoel alsof ik een nieuwe baan had. Je bent volop bezig met je eigen huishouden en om voor je kinderen te zorgen.”

Hobby
Helemaal thuis zijn heeft veel voordelen. Jacoline: “Je hebt geen overdracht nodig, je weet alles. Ook vind ik het erg prettig dat ik alles meemaak, zoals de eerste stapjes, het eerste woordje. Ook als ze ziek zijn, is het prettig dat je voor ze kunt zorgen. Het is voor mij ook een soort hobby geworden. Ik vind het heerlijk om met ze te knuffelen, hen te zien spelen en te horen brabbelen.” Betaald werk hoeft voor haar dan ook niet als het niet nodig is. “Ik doe liever vrijwilligerswerk. Het voordeel daarvan is dat je makkelijker af kunt zeggen als het even niet uitkomt door ziekte van kinderen bijvoorbeeld.” Meer in het algemeen denkt ze dat vrouwen te geëmancipeerd zijn geworden. “Er zijn ook teveel mogelijkheden om af te dwalen van je taak als vrouw en moeder. Er is soms ook gewoon geen kans meer om moeder te zijn, hetzij door te weinig inkomsten of door het materialisme van deze tijd.”

---
Parttime werkende ouders:
het gezin Verhoeve
Pieter en Marja Verhoeve werken allebei. Marja werkt anderhalve dag op school, en één dag verricht ze thuis redactionele werkzaamheden; Pieter werkt vijf dagen, waarvan één dag thuis. Hun twee dochters lijden daar zelden onder, zegt Pieter. “Alleen als ze ziek zijn, is het vervelend om je kind weg te brengen.” Wegbrengen gebeurt één dag per week, naar een vriendin. En dat bevalt prima. Pieter: “Marja vindt het fijn om ook buitenshuis bij te dragen aan de maatschappij en even uit het gezin te zijn. Op mijn beurt waardeer ik het enorm dat ik te midden van veel drukte een rustige zorgdag heb waarin ik met mijn dochters optrek. Verder komt het financieel gezien ook beter uit. Op alleen mijn salaris zouden we de hypotheek van ons huis vermoedelijk niet kunnen opbrengen.”

Roeping
Pieter vindt dat vrouwen tekort wordt gedaan als gezegd wordt dat ze alleen maar in een gezin tot hun recht komen. “Moeders zijn heel belangrijk voor een warm gezinsleven. Marja voelt daar ook haar eerste roeping. Tegelijkertijd sluit dat niet uit dat ze buiten de zorg voor ons ook iets kan betekenen voor de andere verbanden. Bovendien is het historisch en internationaal gezien zeer luxe en ongewoon dat een vrouw volledig thuis is. De huisvrouw die niet buitenshuis actief is, is een twintigste-eeuws en Nederlands fenomeen.” Hij vindt het een goede ontwikkeling dat vaders parttime gaan werken. “Reformatorische vaders besteden misschien wel eens te weinig tijd aan hun gezin door overdag en ’s avonds vaak weg te zijn. Voor mezelf is die valkuil er ook. Parttime werken dwingt me er toe om aandacht te hebben voor het gezin. En als ik die dag thuis ben met de meiden, geniet ik van elk moment.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.