+ Meer informatie

Even langs bij de "Vlashoek" en de kaarten voor De Schutse

3 minuten leestijd

Als we een "horrel" hebben, dan gaan we er een paar dagen tegenaan." Zo beschouwen moeder Vlasblom en dochter Paola hun uit de hand gelopen hobby. Ze maken kaarten, die gretig aftrek vinden. Van ieder verkocht exemplaar bestemmen ze een gulden voor De Schutse.

Kalligraferen
Het ouderlijk huis in 's-Gravendeel draagt als naam de "Vlashoek". Het gezin Vlasblom telt twee kinderen, een dochter en een zoon. Dochter Paola is getrouwd, woont in Mookhoek, een op een steenworp van het ouderlijk huis gelegen gehucht, en draagt sinds haar huwelijk haar mans naam Lucas. De horrei (dialect voor "bevlieging") ontstond na een cursus kalligraferen die moeder en dochter volgden bij Ada Jumelet in Alblasserdam. Ook van die cursus was een deel van de opbrengst bestemd voor De Schutse. Daar deden ze het voor. Moeder toont zich inmiddels een volleerde kalligrafe, al wil ze allerminst over haar kunst opscheppen. „Als ik soms zie wat anderen allemaal doen, dan is dat werk van mij niets bijzonders", klinkt het bescheiden. De ideeën voor de kaarten ontstaan vanzelf. Een cursus voor plakken en versieren hebben moeder en dochter niet gevolgd. „We verzamelen gewoon mooie en gebruikte kaarten. Onze aanstaande schoondochter, die in een bejaardenhuis werkt, doet daar ook ijverig aan mee."

3D-techniek
Met mooi inpakpapier, een prachtig plaatje op een servet, een figuurtje op een lapje stof en een schoenendoos vol zijdebloemen worden heel fraaie kaarten gecreëerd. Paola werkt veel met stiropor, een soort schuimplastic, waar ze met een op een figuurzaagje lijkend apparaatje de mooiste figuurtjes van maakt. Inmiddels is ze ook begonnen met wat ze noemt de 3D-techniek, een techniek waarmee drie figuurtjes met iets tussenruimte op elkaar worden bevestigd. Dat geeft een fraai diepte-effect. De figuur op een geboortekaartje wordt ingenieus versierd met de klassieke bijbehorende roze en witte muisjes.

1900 kaarten
„Na de cursus, eind 1994, begonnen we met een stapeltje kaarten, niet wetend dat het zou uitgroeien tot wat het nu geworden is. De eerste serie was tijdens een verjaardag in een ommezien verkocht. Dat gaf moed om met de hobby verder te gaan. Inmiddels hebben we al meer dan 1900 kaarten gemaakt en ook verkocht. Het is leuk werk. Je kunt er al je fantasie in kwijt en je ontdekt zo hier en daar ook weer tal van nieuwe ideeën. Bovendien geeft het reden tot dankbaarheid op deze manier iets voor de gehandicapten te doen. In goed twee jaar konden we bijna tweeduizend gulden afstaan voor De Schutse. Laatst stonden we op een verkoping waar we in één middag 112 kaarten verkochten. Dat was toch weer 112 gulden voor de Schutse."

Spaanse tekst
Veel plezier hebben de dames in opdrachten die ze krijgen om bepaalde kaarten te maken. „Bij voorbeeld voor een speciale gelegenheid, waarbij dan een bepaalde tekst op de kaart moet." Paola heeft een buurman die uit Uruguay afkomstig is. Als hij een verjaardagskaart of een nieuwjaarswens wil versturen, dan levert hij een Spaanse tekst die onder de handen van moeder Vlasblom op de gewenste kaart in schoonschrift verandert. „Bij gezondheid hopen we het nog lang vol te houden", aldus moeder en dochter. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.