+ Meer informatie

Ministerie wil salaris staatsraad terug

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van binnenlandse zaken houdt vast aan de eis dat de erfgenamen van staatsraad H. baron Van TuyII van Serooskerken ruim anderhalve ton terugbetalen aan salaris dat hij naar het oordeel van het departement te veel heeft ontvangen. Dit bleek gisteren bij de afdeling rechtspraak van de Raad van State.

De staatsraad, die augustus 1988 overleed, genoot een invaliditeitspensioen van het ABP. Dat zijn inkomsten die verrekend hadden moeten worden ,met het salaris, aldus Binnenlandse Zaken. Het ministerie heeft geld gevorderd over de periode van augustus 1982 tot juni 1987.

De erfgenamen beschuldigen de afdeling personeelszaken van de Raad van State ervan Van TuyII verkeerd te hebben voorgelicht. Ook het ministerie zou hem niet ruim van tevoren hebben ingelicht over een op handen zijnde terugvordering. Van Tuyll zou hierover alleen mondeling zijn ingelicht door vice-president Scholten van de Raad van State en toen de beslissing officieel was, pas na zijn ontslag.

Het besluit is volgens de advocaat van de familie, mr. F. Waardenburg, ook in strijd met de bestaande jurisprudentie. De Centrale Raad van Beroep (die ambtenarengeschillen beoordeelt) heeft in gelijksoortige gevallen geoordeeld dat alleen zo fors teruggevorderd mag worden wanneer de ambtenaar wist dat te veel aan hem werd uitbetaald, aldus Waardenburg.

De Raad van State hoopt dinsdag 22 oktober uitspraak te doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.