+ Meer informatie

Rabobank verstevigt positie in Spanje

Joint venture richt zich op agribusiness

2 minuten leestijd

SCHIPHOL (ANP) - Rabobank Nederland streeft naar versterking van zijn positie in het buitenland. Een stap daartoe is de gisteren aangekondigde oprichting van een joint venture met Banco Popular, met 1700 kantoren de op vier na grootste bank van Spanje.

Tussen de twee banken is al sinds 1989 sprake van een strategische alliantie, een relatie die Rabo ook onderhoudt met onder meer de Franse bank Crédit Agricole, de Britse Lloyds Bank en Cariplo in Italië. Rabo heeft een belang van 1,25 procent in de Spaanse bank. Rabobank verwerft een deelneming van ƒ 110 miljoen in Banco Popular.

De joint venture met Banco Popular, met een balanstotaal van ƒ 40 miljard zesmaal zo klein als de Rabo, is bedoeld om ervaring op te doen. „Dat wil niet zeggen dat we elders ook zo verder gaan. De vraag is onder meer of partners elders wel willen. Wel praten we met een aantal partners over een creatievere vorm van samenwerking", zei F. H. Schreve, lid van de hoofddirectie, verantwoordelijk voor de dienstverlening aan grote ondernemingen.

Beide banken nemen een belang van 50 procent in de joint venture, die Popular Rabobank is genoemd. De instelling start met een aandelenkapitaal van 5 miljard peseta (ƒ 73 miljoen) en wordt gevestigd in Madrid. Het is de bedoeling binnen enkele jaren op een balanstotaal van ƒ 1 miljard te zitten. Meer dan de helft van de activiteiten heeft betrekking op dienstverlening aan het agrarisch bedrijfsleven en de voedingsmiddelenindustrie in Spanje. Ook Nederlandse klanten van Rabo die in Spanje actief zijn, vormen een doelgroep.

Compleet pakket

Rabo bedient via dit nieuwe inifiatief ongeveer tweehonderd van de 3500 grote bedrijven in Nederland, die de bank anders ongetwijfeld zou zijn verloren. Nu biedt de bank huii „een compleet pakket bankdiensten op het gebied van corporate banking" aan. Het concept van de strategische allianties werkt, maar is beperkt, aldus Schreve. Er treedt volgens hem verlies op in de communicatie doordat beslissingen over te veel schijven moeten ' worden genomen. De verdieping van de samenwerking biedt anderzijds Banco Popular de toegang tot een internationaal netwerk in de agrarische en voedselverwerkende industrie en extra activiteit via hun kantoren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.