+ Meer informatie

Raadsels rond graf van graaf Philips van Horne

2 minuten leestijd

WEERT — In de Sint Martinuskerk in Weert wordt naarstig gezocht naar een tinnen bus waarin zich het hart zou bevinden van de in 1568 in Brussel onthoofde graaf Philips van Horne. Tijdens restauratiewerkzaamheden is afgelopen week ontdekt, dat de bus uit het graf van de graaf is verdwenen, terwijl uit officiële stukken blijkt dat die bus er 140 jaar geleden nog wel in lag.

De graaf van Home is na zijn onthoofding op acht ellen afstand van het hoofdaltaar van de kerk begraven. In 1839 besloot de goegemeente van Weert op het graf een steen te plaatsen. Omdat zij er zeker van wilde zijn met het echte graf van de graaf van Horne te doen te hebben, besloot men een onderzoek in te stellen.

Onder meer in aanwezigheid van het kerkbestuur en het vredesgerecht werd de overwelfde kelder, waarin zich het stoffelijk overschot zou bevinden, geopend. Een kapelaan van de Martinuskerk daalde erin af en trof inderdaad de resten aan van een geraamte. Daarbovenop lag een tinnen bus met het opschrift: ,,Hier rust de graaf van Horne, juni 1568". In de bus bevond zich een sterk aromatische substantie, waarvan werd aangenomen dat het het gebalsemde hart van de graaf was. Van deze vondst zijn toen drie officiëele processen-verbaal opgemaakt, waarvan er zich nog één in Weert bevindt.

De bus werd verzegeld en op het geraamte teruggelegd. De kelder werd gesloten en voor 2.000 gulden - een enorm bedrag in die tijd - werd een grafsteen vervaardigd. In de kosten droegen ook de provincie Limburg en de toenmalige koning Willem I bij.

Tijdens de restauratiewerken die momenteel aan de kerk worden uitgevoerd, vond men onder de grafsteen wel wat resten van geraamtes maar geen tinnen bus. Van het oorspronkelijke gewelf is evenmin iets teruggevonden. Stadsarchivaris J. Henkens veronderstelt nu dat bij het leggen van de enkele tonnen zware grafsteen in 1841 het gewelf is gesloopt om een extra stevige fundering te kunnen aanleggen. Bij het ruimen van het puin zou de tinnen bus per ongeluk kunnen zijn meegenomen. In het graf zelf is de bus in ieder geval niet teruggevonden. Komende week zal rondom het graf nog verder worden gegraven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.