+ Meer informatie

Politie voorkomt grote racistische vechtpartij

Gemeente Landsmeer wil snelle maatregelen

3 minuten leestijd

LANDSMEER (ANP) - Enkele tientallen politiemensen en politiehonden van de rijkspolitie Amsterdam en de gemeentelijke politiekorpsen van Amsterdam en Zaanstad hebben zondagochtend tussen drie en vier uur ternauwernood kunnen voorkomen dat groepen van in totaal enkele honderden blanke jongeren in Landsmeer in gevecht raakten met enkele tientallen Surinaamse en Antilliaanse jongeren.

Loco-burgemeester M. Kellersmann-Larsen (WD) van Landsmeer wil snelle maatregelen tegen de overlast. Hij verlangt uiterlijk morgen een gesprek met exploitant J. Hartog van de discotheek Robinson in Landsmeer. De disco ligt volgens het gemeentebestuur ten grondslag aan de overlast en de ordeproblemen in de gemeente. Bij het gesprek zullen ook de plaatselijke politie en de juridisch adviseur van de discotheekhouder betrokken zijn.

Volgens woordvoerder De Beer van de Rijkspolitie in Landsmeer worden samen met het gemeentebestuur maatregelen voorbereid tegen de steeds heftiger dreigende confrontaties van „wit tegen zwart". De moeilijkheden begonnen toen naar schatting vijftig tot honderd kleurlingen een Landsmeers horecabedrijf verlieten en op weg gingen naar Amsterdam. Zij werden omsingeld en uitgedaagd door vele tientallen blanke jongeren uit Landsmeer en Amsterdam, die met knuppels, stokken, staven en brandblussers dreigden. Dit gebeurde op diverse plaatsen in Landsmeer. Zo'n 25 a 30 agenten, deels voorzien van honden, konden vechtpartijen voorkomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht, maar wel is een onbekend aantal slagwapens in beslag genomen.

Haat tegen zwart

Volgens politiewoordvoerder De Beer wordt de dreiging van racistische confrontaties vrijwel elke weekwisseling ernstiger, maar is die dreiging nog niet zo ernstig geweest als zondagochtend. Volgens hem is alcoholgebruik maar ten dele een achterliggende oorzaak. „Het is langzaam uitgegroeid tot wat het nu is. De diepere oorzaak lijkt hier inderdaad haat van blank tegen zwart".

De politie hoopt uiterlijk de komende week in overleg met het gemeentebestuur op structurele maatregelen tegen racistisch geweld. In welke richting die maatregelen zullen gaan, kon de woordvoerder nog niet mededelen.

Het gesprek tussen gemeentebestuur en discotheek moet uitmonden in krachtige maatregelen tegen overlast en (dreigend) geweld tegen kleurlingen. Volgens de wethouder is het de tweede weekwisseling waarin groepen Amsterdamse kleurlingen bij het verlaten van de discotheek zijn opgewacht en met geweld bedreigd door blanke leeftijdsgenoten uit Landsmeer en directe omgeving.

„Skinheads"

In deze laatste groep, volgens de plaatselijke politie met een harde kern van zo'n 75 man en een veelvoud aan „meelopers en kijkers", bevond zich in de nacht van zaterdag op zondag een onbekend aantal „skinheads". Volgens de loco-burgemeester veroorzaakt de discotheek al jarenlang „met vlagen" overlast in de omgeving. Het gaat daarbij met name om lawaai, vernielingen van onder meer ramen en tuinen en bevuiling van de route, die de voornamelijk Amsterdamse bezoekers van Robinson te voet tussen de discotheek en Amsterdam afleggen.

„De overlast kwam veelal van rivaliserende groepen, maar meestal van jongeren van één kleur. Dat nu voor de tweede week een groep kleurlingen wordt aangevallen of getreiterd door blanke jongeren is ook voor ons een heel onverwacht verschijnsel", aldus de wethouder. De gemeente zal ook tegen dit nieuwe element in de overlast maatregelen nemen en deze onmiddellijk na het gesprek met de discotheekhouder publiek maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.