+ Meer informatie

geding van

Hogere prijs geen plicht [elkhciridel wint kort

2 minuten leestijd

Vice-president mr. B. Pronk van de Rechtbank in Den Haag ziet geen onrechtmatige daad in de oproep van de organisaties van de „Verenigde Nederlandse melkhandel" (VNM) en het actiecomité melkhandel WestNederland aan de melkslijters in het westen, om aan de melkfabrieken niet de twee cent per liter melk extra te betalen, die deze bedrijven vanaf 13 mei mochten rekenen van het ministerie van Economische zaken. Van de twee cent zou er een ten goede komen aan de melkfabrieken en een aan de detaillLst

Mr. Pronk heeft dit woensdag uitgesproken in zijn vonnis in het kort geding dat vier grote melkbedrijven — CMC Melk Unie Van Grieken, Leerdam en Menken — hadden aangespannen tegen de slijters die het actiecomité vormen, en de organisaties van de VNM die de oproep ondersteunen.

De bedrijven hadden geëist dat de rechter zou bevelen de actie om de' melkprljsverhoging te staken. De gedaagden zouden dat dan schriftelijk aan de slijters moeten meedelen en het ook per advertentie in een zuivelblad moeten meedelen. De vice-president heeft de vordering afgewezn. Tijdens het kort geding was namens de gedaagden naar voren gebracht dat de melkbedrijven door het geven van extra kortingen aan de grootwinkelbedrijven de kleine slijters in de steek laten. De toegestane verhoging van de prijs per 13 mei zou voor de slijters een onmogelijke prijsconcurrentie gaan betekenen, aldus de gedaagden.

Mr. Pronk merkt in zijn vonnis op dat de door de melkbedrijven aan de grootwinkelbedrijven verleende kortingen niet in alle gevallen door bespaarde kosten worden gerechtvaardigd. Voorts wijst hij erop dat niet is gebleken dat de melkbedrijven op

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.