+ Meer informatie

Dolfijnenvirus van dezelfde familie als bij zeehonden

1 minuut leestijd

PIETERBUREN (ANP) - De zieke en dode dolfijnen die de afgelopen weken in Italië zijn aangespoeld, blijken een virus van dezelfde familie te hebben als die in 1988 een enorme sterfte onder zeehonden in Noordwest-Europa heeft veroorzaakt.

Prof. dr. A. D. M. E. Osterhaus van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne, dat in samenwerking met de zeehondencrèche Pieterburen onderzoek heeft gedaan naar de dolfijnensterfte, is bang dat het virus overslaat op zeehonden. „Wij zijn vooral bang dat de zeldzamere monniksrobben het virus zullen overnemen", aldus Osterhaus.

Volgens Osterhaus is er geen medicijn tegen de virus. Wel is het mogelijk om een preventief vaccin toe te dienen. „Maar dat kan bij dolfijnen, die in het wild zwemmen, natuurlijk onmogelijk gedaan worden", aldus Osterhaus. Het virus, dat zich van Spanje en Frankrijk richting Italië heeft verplaatst, heeft tot nu toe in Italië ongeveer zestig slachtoffers geeist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.