+ Meer informatie

Lubbers: Olieprijs ondergraaft cijfers

Geen problemen over bede

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Wij beseffen dat de onzekerheid met betrekking tot de olieprijs veel prognoses op losse schroeven zet, zo zei premier Lubbers gistermorgen tijdens zijn traditionele persconferentie over de Troonrede.

„De raming die wij nu gehanteerd hébben, ligt ver onder de huidige olieprijs van 30 dollar per barrel. Die hogere olieprijs heeft nadelige effecten voor de economie, maar via de aardgasopbrengsten ook gunstige gevolgen voor de schatkist".

Het is volgens Lubbers de bedoeling begin volgend jaar opnieuw de balans op te maken. Op een vraag of dat voor of na de statenverkiezingen zou zijn, bleef hij het antwoord schuldig.

Strikt genomen gaat Prinsjesdag over de begroting voor 1991, aldus Lubbers. Voor dat jaar is de zaak sluitend. Het meerjarenperspectief laat echter nog veel vragen open. De onzekerheden waarmee dat omgeven is, wijzen meer naar de negatieve dan naar de positieve kant.

Nijmeegse rede

Lubbers was van mening dat de justitiepassage in de Troonrede de essentie bevatte van hetgeen hij twee weken geleden in een rede bij de opening van het academisch jaar van de Katholieke Universiteit Nijmegen, had gezegd. In die rede legde Lubbers onder meer de vinger bij het vervagend normbesef in de samenleving. Die rede was ook in nauw overleg met de minister van justitie tot stand gekomen. „In overieg met hem heb ik allerlei passages herschreven", zo zei de premier.

De Troonrede zet ditmaal in met een uitgebreide verhandeling over de internationale situatie. Aan het slot wordt de kamerleden Gods zegen toegewenst op hun werk. Die bede is in het nieuwe kabinet geen punt van discussie geweest, aldus Lubbers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.