+ Meer informatie

Politie treedt hard op bij kerncentrale

Grimmig beeld in Dodewaard

2 minuten leestijd

DODEWAARD — Aan de tolerante houding van de politie bij de kerncentrale in Dodewaard is een einde gekomen. De mobiele eenheid heeft maandagmiddag met harde hand enkele honderden demonstranten bij de toegang van de kerncentrale verdreven. Eén demonstrant moest gewond naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht worden.

De grimmige confrontatie tussen de betogers en de mobiele eenheid volgde na een uur durende demonstratie bij de kerncentale. Naar schatting duizend tot 1500 demonstranten verzamelden zich maandagmiddag bij de kerncentrale. De betogers sloten op een symbolische wijze de centrale door een maquette in brand te steken.

Voor het toegangshek staken de demonstranten autobanden en hout in brand. Met meegebrachte stenen richtten zij een miniblokkade op. De betogers gedroegen zich agressiever dan voorgaande keren. Zij vernielden bij de centrale verkeersborden en prikkeldraadversperringen. Stenengooiers werden in het begin snel door hun medebetogers tot de orde geroepen.

De mobiele eenheid arriveerde om vier uur, het tijdstip dat het personeel van de kerncentrale gewisseld moest worden. De ploegenwisseling vond deze keer over de Waal plaats.

Enkele tientallen demonstranten namen na de komst van de ME plaats op de weg. Na een aantal waarschuwingen werden deze zittende betogers hardhandig met de wapenstok verjaagd. Ook op andere plaatsen moest de mobiele eenheid charges tegen stenen gooiende demonstranten uitvoeren.

Les geleerd
Burgemeester Bergh en rijkspolitiekolonel Feijlbrief verklaarden na afloop dat de ME zo hard op moest treden omdat de demonstranten veel agressiever waren dan voorgaande keren. Vreedzaam optreden van de ME werd daardoor onmogelijk. Bergh zei te hopen dat de betogers nu hun les zouden hebben geleerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.