+ Meer informatie

Meer borstkanker door alcohol

3 minuten leestijd

Het risico om borstkanker te krijgen, stijgt met toenemende alcoholconsumptie: elk extra glas alcoholische drank per dag verhoogt het borstkankerrisico met globaal 7 procent. Vrouwen die bijvoorbeeld vier glazen alcohol per dag drinken hebben een 32 procent hoger risico op borstkanker dan vrouwen die geen alcohol drinken.

Dat blijkt uit een grootschalig internationaal onderzoek waarin gegevens van 58.000 borstkankerpatiënten zijn vergeleken met die van ruim 95.000 vrouwen zonder borstkanker. Het onderzoek is uitgevoerd door de internationale Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer, waaraan epidemiologen van de Universiteit Maastricht, TNO Voeding en Nederlands Kanker Instituut meewerken. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het tijdschrift British Journal of Cancer.

"Er zijn steeds meer aanwijzingen dat alcohol een risicoverhogende werking heeft op borstkanker. Als hier sprake is van een oorzakelijk verband, dan is bij de in dit onderzoek bestudeerde drinkgewoonten in westerse landen gemiddeld 4 procent van alle borstkankergevallen toe te schrijven aan alcohol. In Nederland, met ruim 10.000 diagnoses van borstkanker per jaar, zou het dan om ruim 400 gevallen per jaar gaan", zegt prof. dr. P. van den Brandt, hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit Maastricht en lid van het onderzoeksteam.

Vrouwen worden volgens hem geconfronteerd met de afweging tussen voor- en nadelen van matige alcoholconsumptie. Zo is bijvoorbeeld vaak aangetoond dat matig alcoholgebruik, zeven tot tien consumpties per week, geassocieerd is met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. "Maar er zijn natuurlijk ook andere factoren die beschermend kunnen werken tegen hart- en vaatziekten, zoals stoppen met roken, voldoende beweging, de juiste vetten gebruiken en vermijden van overgewicht", aldus prof. Van den Brandt. Het gaat hem te ver om te adviseren alcohol helemaal te laten staa n. "Maar bedenk dat alcohol een keerzijde heeft."

Het risico op borstkanker bedraagt voor een vrouw in Nederland gemiddeld 8,8 procent, wat betekent dat 88 van de 1000 vrouwen borstkanker krijgen. "Bij een consumptie van één glas alcohol per dag stijgt dit risico naar 9,4 procent. Bij vier glazen ligt het op 11,6 procent." Van den Brandt wijst ook op een andere belangrijke risicoverhogende factor: het op latere leeftijd krijgen van kinderen. In het extreemste geval verdubbelt het risico tot 18 procent. "Een vrouw die boven haar vijfendertigste haar eerste kind krijgt, heeft twee keer zoveel risico op het krijgen van borstkanker als een vrouw die de eerste krijgt als ze nog geen twintig is. Dat gegeven is voor Nederlandse vrouwen heel relevant. Ons land is wereldkampioen late moeders."

Niet alleen het vroeg krijgen, ook het krijgen van veel kinderen verlaagt het risico op borstkanker. Risicoverhogende factoren daarentegen zijn een vroege menstruatie en het vóórkomen van borstkanker in de familie. Vrouwen met veel schadelijke transvetzuren in hun onderhuidse vet (transvetzuren komen vooral voor in patat van de friteszaak en verder in volle zuivel- en snackproducten, koekjes en cake) hebben een 40 procent hoger risico op borstkanker dan vrouwen met een laag gehalte aan transvetzuren.

Harvard-studie

De cijfers uit het nieuwe onderzoek komen aardig overeen met die van een grote studie uitgevoerd door onderzoekers van de Harvard-universiteit in Boston. Daaruit bleek een toename van het risico op borstkanker met 9 procent per alcoholconsumptie per dag. Vrouwen die gemiddeld twee tot vijf alcoholische drankjes per dag dronken hadden in deze studie 41 procent meer kans op borstkanker dan vrouwen die geen alcohol drinken.

Uit ander onderzoek blijkt dat alcohol het risico op dikkedarmkanker verhoogt, vooral bij vrouwen en in iets mindere mate ook bij mannen. Na borst- en longkanker staat darmkanker als derde op de lijst van meest voorkomende kwaadaardige tumoren. Vrouwen die tien glazen alcohol per week drinken hebben 80 procent meer risico op dikkedarmpoliepen dan vrouwen die minder dan één glas drinken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.