+ Meer informatie

Jaar geëist tegen drie afpersende vliegeniers

Officier: „Het lijkt wel een jongensboek*'

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — De officier van justitie bij de rechtbank in Amsterdam, mr. F. H. von Meijenfeldt, heeft een jaar gevangenisstraf geëist tegen drie gewezen piloten van Transavia, wegens poging tot afpersing onder bedreiging met geweld.

De drie vliegeniers, de 33-jarige Ru- lijk meegedaan uit zucht naar avondi van der Z. de 36-jarige Nico V. en de 34-jarige Cornells B. hebben toegegeven dat zij in december 1979 hebben geprobeerd de Heineken brouwerij anderhalf miljoen gulden af te persen met het dreigement dat zij — bij gebreke van betaling — in diverse landen gif in het bier zouden smokkelen. „Het lijkt wel.een jongensboek", verzuchtte rechtbankpresident Slagter tijdens de zitting. Het idee voor de — overigens finaal mislukte — truc werd eind 1979 geboren in de Britse badplaats Brighton, waar de drie vliegeniers elkaar regelmatig troffen. Van der Z. zat in geldnood, zijn collega V. heeft volgens eigen zeggen voornametuur. „Geldzorgen had ik niet, maar ik vond dat ik altijd meer kon gebruiken", aldus V. Verdachte Cornells B. was niet op de zitting. Hij heeft inmiddels buiten Europa weer werk gevonden en vreest ontslag als zijn escapade daar bekend wordt.

Demonstratieblikje

Eind december maakten de drie Verdachten een geluidsbandje dat zij opstuurden naar de raad van bestuur van Heineken. Uit naam van een gefingeerde bevrijdingsorganisatie (de South African Liberation Organization) eisten zij uitbetaling van 1,5 miljoen gulden in Amerikaanse, Engelse en Duitse valuta. Om te bewijzen dat het hun ernst was verstrekten zij de directie een „demonstratieblikje" dat met een injectienaald was bewerkt en vervolgens weer dichtgesoldeerd. Het was de bedoeling om eventueel bij supermarkten in diverse Europese landen enige van dit soort blikjes binnen te smokkelen, de brouwerij aldus een vernietigende omzetdaling toebrengend.

De brouwerij nam het dreigement serieus en lichtte onmiddellijk de poli-_, tie in. Een directiesecretaresse kree^ , opdracht om Van der Z., die regelma-j tig opbelde om te vragen hoe het ermee stond, zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Ondertussen werdeii alle telefoongesprekken op de band vastgelegd.

Krantepapier

Op 10 januari 1980 werd uiteindelijk een afspraak gemaakt om de losprijs aan de afpersers uit te keren. Een rechercheur spoedde zich dan ook op die dag met een koffer krantepapier naar Burgerveen, waar de overdracht moest plaatsvinden. De aanwijzingen van het drietal waren echter zo onduidelijk dat de man de afgesproken plek niet kon vinden en onverrichterzake moest terugkeren. Het was de bedoeling geweest het drietal bij het oppikken van de koffer in de kraag te vatten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.