+ Meer informatie

College staat bordeel toe in Veenendaal

B en W laten nuloptie los

2 minuten leestijd

VEENENDAAL - Het overwegend confessionele college van B en W wil toch één seksinrichting in Veenendaal toelaten. Daarmee wordt de door de gemeenteraad aangenomen nuloptie losgelaten. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Volgens het college is het wettelijk niet mogelijk de nuloptie te hanteren. Jurisprudentie en wetgeving rond de vestiging van bordelen zouden dat niet meer mogelijk maken. Het college wil nu, om wildgroei tegen te gaan, de koers verleggen naar goede regulering.

Wethouder C. Sanders (PvdA): "We blijven terughoudend en hebben ook geen behoefte aan uitbreiding van het aantal seksinrichtingen, maar we zijn stukgelopen op de ruimtelijke ordening. Via een facetbestemmingsplan voor de uitvoering van het prostitutiebeleid is het haalbaar dat we maar voor één bordeel in Veenendaal een vergunning afgeven. Met alle respect voor alles wat er onder de bevolking leeft, de ingeslagen weg is een heilloze weg. De Raad van State heeft tenslotte Elburg en Barneveld ook teruggefloten. Ik verwacht in de gemeenteraad overigens nog wel een flinke discussie."

SGP-fractievoorzitter R. Bisschop vindt het te vroeg om de strijd te staken en gaat graag de discussie nog eens aan. Bisschop: "De christelijke partijen in het college hebben naar mijn mening te vroeg het hoofd in de schoot gelegd. De landelijke discussie is nog niet eens afgerond en getoetst. De door het college genoemde gevallen hebben deze kwestie op juridisch vlak aangevochten, terwijl Veenendaal zijn gelijk probeert te halen via de weg van de ruimtelijke ordening. Dan vind ik het merkwaardig dat het college in Veenendaal unaniem een dergelijke beslissing neemt. De christelijke partijen moeten één front gaan vormen."

Fractievoorzitter D. de Ruiter van de ChristenUnie: "Ik heb thuis alvast even cirkels getrokken van 300 meter om alle scholen, gebedsruimtes en kinderdagverblijven en constateer dan dat er in de woonwijken gelukkig niet veel ruimte meer overblijft voor een seksinrichting. We zullen in de fractie bespreken of we de strijd samen met de andere christelijke partijen nog even wat langer moeten volhouden, al moet ik erbij zeggen dat het college volgens mij wel zoveel mogelijk zijn best heeft gedaan."

De momenteel illegale seksinrichting in het Schrijverspark zou wel eens met een vergunning op zak naar een groter pand kunnen verhuizen en drastisch kunnen uitbreiden. Momenteel is er geen enkele richtlijn die deze bedrijfsgroei kan tegenhouden, zo blijkt uit informatie van het college. CU-fractievoorzitter De Ruiter schrikt van die mogelijkheid. "Het enige positieve is dan dat het huidige bordeel uit de flatwoning vertrekt", aldus De Ruiter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.