+ Meer informatie

Syrië stemt in met Amerikaans voorstel

Akkoord over VN-waamemer bij vredesconferentie

3 minuten leestijd

DAMASCUS/JERUZALEM (AP) - De Verenigde Staten en Syrië zijn het gisteren eens geworden over de voorwaarden voor het houden van een conferentie over vrede in het Midden-Oosten, zo heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, in Damascus gezegd. Hiermee wordt de druk op Israël om een beslissing te nemen over vredesbesprekingen groter.

Baker zei na een ontmoeting met de Syrische president, Hafez Assad, dat de regering van de Amerikaanse president, George Bush, overeenstemming had bereikt met Syrië over een waarnemer van de Verenigde Naties die „aantekeningen maakt en communiceert met de deelnemers" en die verslag uitbrengt aan de secretaris-generaal van de VN.

Tot dusver werd aangenomen dat het Amerikaanse voorstel over de vredesbesprekingen voorzag in een VN-waarnemer die geen actieve rol zou spelen. Maar volgens Bakers beschrijving krijgt de VN-afgevaardigde op de conferentie een grotere rol toebedeeld dan een zogenoemde „stille waarnemer". Israël wijst iedere bemoeienis van de VN met Arabisch-Israëlische besprekingen van de hand.

„Ik ben blij dat ik kan meedelen dat Syrië heeft ingestemd met het voorstel dat we hebben gedaan", zo zei Baker. „Ik denk dat dit een buitengewoon belangrijke en positieve stap is".

Geen commentaar

Israëlische leiders hebben gisteren geweigerd commentaar te geven op de overeenkomst die Syrië en de Verenigde Staten bereikten. Eerder op de dag zei de Israëlische premier, Jitschak Sjamir, dat hij geen compromisvoorstellen zal doen voordat Baker duidelijk vertelt wat de Syrische houding is ten aanzien van een conferentie.

De media-adviseur van Sjamir, Avi Pazner, weigerde gisteren commentaar te leveren op Bakers uitspraken. „Als we iets horen van de Amerikanen, van de heer Baker, dan zullen we iets te zeggen hebben. Laten we tot dan wachten", aldus Pazner. Andere vooraanstaande Israëlische functionarissen wilden ook niets zeggen totdat ze opheldering hadden gehad van de Amerikanen.

Sjamir zei eerder gisteren dat het „belangrijk en nuttig" was te weten wat er in de brief van Assad staat. „Ik heb hem nog niet gezien, maar ik zou het wel willen". „We praten hier niet over een compromis", zo zei Sjamir. Hij voegde er aan toe dat Baker de Israëliërs „zeker de standpunten zal voorleggen van alle landen in de regio die hij zal bezoeken". Baker doet zondag Israël aan op zijn rondreis langs vijf landen in de regio.

Sjamir zei desgevraagd dat hij wilde geloven dat Assad serieus vrede nastreeft. „Dergelijke woorden als vrede en onderhandelingen worden door steeds meer Arabische leiders uitgesproken. Maar de echte test ligt natuurlijk in hun daden, niet in verklaringen", aldus Sjamir.

Rol VN

Baker gaf niet veel bijzonderheden vrij over zijn onderhoud met Assad. Hij zei dat er geen „geheime overeenkomsten" met een van de gesprekspartners zouden zijn die niet werden onthuld aan alle andere partijen.

De rol die de Verenigde Naties moeten spelen bij de vredesbesprekingen is een van de belangrijkste geschillen die moeten worden opgelost. Israël is tegen deelname van de VN aan de onderhandelingen, omdat het vindt dat deze organisatie vijandig staat tegenover staat tegenover de joodse staat. Syrië heeft daarentegen steeds gestaan op besprekingen die plaatsvinden onder auspiciën van de VN.

President Moebarak van Egypte riep vanmorgen de Israëlische premier op, meer soepelheid te tonen teneinde de vrede te verwezenlijken. Hoe kan men over een regeling van het Arabisch-Israëlische conflict spreken zolang Israël joodse nederzettingen in de bezette gebieden blijft bouwen, vroeg Moebarak zich af in een vraaggesprek met het dagblad al-Goumhouria,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.