+ Meer informatie

DDR-politici waarschuwen kerken

1 minuut leestijd

BERLIJN (DDR) — Verschillende politici in de DDR hebben de kerken gewaarschuwd zich niet in staatszaken te mengen. De Nationale raad, die maandag een oproep deed met het oog op de komende parlementsverkiezingen, noemde dit punt letterlijk.

De plaatsvervangend voorzitter van de staatsraad en voorzitter van de Oostduitse CDU, Gerald Götting, sprak dinsdag tot de synode van Berlijn-Brandenburg (DDR) de volgende woorden: „Natuurlijk dragen de kerken zelf een grote verantwoordelijkheid door alleen legitieme kerkelijke arbeid te verrichten en er van af te zien zich te mengen in staatszaken."

Kerkelijke waarnemers zien hierin een waarschuwing, vooral aan het adres van de Evangelische kerk in de DDR, tegen uitspraken over de betrekkingen met Polen, het minimumbedrag dat buitenlanders in de DDR moeten wisselen en de bewapeningspolitiek van het Warschaupact. Met al deze onderwerpen heeft de Oostberlijnse synode zich de afgelopen dagen bezig gehouden.

Synodepraeses Manfred Becker verklaarde zondag tegenover journalisten, doelend op uitlatingen van bondskanselier Helmut Schmidt, dat dergelijke waarschuwingen over ontoelaatbare inmenging van de kerk in de politiek hem zeer vertrouwd voorkwamen. Tot nu toe werden ze in de DDR niet openlijk uitgesproken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.