+ Meer informatie

„Overheid te laks inzake arbeidsverhoudingen "

Kritiek bij werknemers en werkgevers

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De Nederlandse overheid stelt zich passief op als het gaat om het reguleren van de arbeidsverhoudingen. Alleen als het in baar (politieke) kraam te pas komt, wil de overheid nog wel eens ingrijpen.

Deze kritiek van werkgevers- en vakbondszijde viel gisteren te beluisteren tijdens een debat in De Balie in Amsterdam over de veranderende arbeidsverhoudingen. Het debat was georganiseerd door het Hugo Sinzheimer-instituut, centrum voor onderzoek van arbeid en recht van de Universiteit van Amsterdam.

De discussie over de vierdaagse werkweek bewijst volgens voorzitter R. Vreeman van de Vervoersbond FNV hoe wisselvallig de overheid in arbeidsverhoudingen optreedt. „Vijf, zes jaar lang heeft de overheid de discussie over arbeidstijdverkorting weggehouden. I^u de vierdaagse werkweek mobilisatiekracht blijkt te hebben, moet er ineens op centraal niveau worden gesproken".

Directeur sociale zaken van de NMB Postbank G. van Maanen vindt het optreden van de overheid op dit terrein om precies tegenovergestelde reden bedenkelijk. Nadat topambtenaar H. Borstlap van sociale zaken had verklaard dat de discussie over de vierdaagse werkweek „niet in het parlement thuis hoort, maar typisch een zaak is voor overleg in sectoren en ondernemingen", zei Van Maanen geschrokken te zijn van deze neutrale opstelling. „De vierdaagse werkweek is doodeng tegen de achtergrond van de internationale ontwikkelingen. Daar zou de overheid een duidelijke uitspraak over moeten doen", aldus Van Maanen.

Kansen

Volgens de vice-voorzitter van de vakcentrale FNV, K. Adelmund, laat de overheid kansen liggen om de arbeidsverhoudingen te reguleren. Het regelen van het vakbondswerk in de onderneming is daarvan een goed voorbeeld. Het wetsontwerp is gestrand op verzet van de werkgevers en vervolgens heeft minister De Vries van sociale zaken en werkgelegenheid alleen maatregelen aangekondigd voor klachtrecht en ontslagbescherming.

De nieuwe structuur van de arbeidsvoorziening (onder gezamenlijk bestuur van overheid en sociale partners) is volgens Adelmund ook een voorbeeld van het „onvermogen" van de overheid om op eigen kracht vraag en aanbod op de arbeidsmarkt goed op elkaar te laten aansluiten. Directeur-generaal Borstlap vindt de nieuwe arbeidsvoorziening juist een „revolutie in het gangbare Haagse denken. De vakbeweging en zeker de FNV ziet zich voor een „klassiek dilemma" geplaatst: aan de zijlijn toekijken of medeverantwoordelijkheid dragen. De keus is op het laatste gevallen; volgens Borstlap „in hoge mate een garantie voor een succesvolle arbeidsvoorziening".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.