+ Meer informatie

Akkoord over^-~^ financiering -^*' tekort omroep

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Minister D'Ancona en de publieke omroeporganisaties hebben overeenstemming bereikt over de financiering van de tekorten bij radio en televisie. Het akkoord Is geldig tot en met 1993. De minister heeft gisteren een brief met besluiten naar deTweede Kamer gezonden.

De omroepen zijn bereid jaarlijks vijftig miljoen gulden vrij te maken uit de verenigingsmiddelen. De minister vult deze som ,aan met geld uit de algemene omroepreserves. Voor dit jaar onttrekt WVC 66 miljoen gulden aan deze reserves. Voor volgend jaar is dat 57 miljoen en voor 1993 gaat het om een bedrag van 97 miljoen gulden.

De NOS had eerder voorgesteld de reclamemogelijkheden te verruimen of de omroepbijdragen te verhogen. De minister wijst beide mogelijkheden af. Zij verzet zich bovendien tegen de vorming van een commercieel samenwerkingsverband tussen TROS en Veronica op één net, dat zou moeten concurreren met de populaire commerciële zender RTL4.

De minister heeft bedongen dat de kwaliteit van de programma's wordt verbeterd. Bovendien heeft zij geëist dat 10 procent van alle televisieprogramma's gevuld moet zijn met kunst. Ook de uitzending van documentaires erkent de bewindsvrouw als kunst. Bovendien zijn de minister en de omroepen overeengekomen dat kunstprogramma's in het begin van de avond dubbel tellen. Daarmee is de eis van de minister wat versoepeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.