+ Meer informatie

Hittegolf eist levens rond Middellandse Zee

Vooral ouderen en kinderen slachtoffer

2 minuten leestijd

ROME (AFP) - Een hittegolf met temperaturen van tegen de vijftig graden heeft de afgelopen dagen meer dan twintig levens geëist en grote materiële schade aangericht in de landen rond de Middellandse Zee.

Vooral ouderen en kinderen in Italië en Albanië zijn het slachtoffer van de verzengende hitte. Honderden grote en kleine branden maakten tienduizenden hectares bos met de grond gelijk.

Volgens het Albanese ministerie van volksgezondheid stond de trieste balans in het Balkanland gisteren op acht slachtoffers, van wie vier kinderen. Drie van hen kwamen zaterdag om bij het zuidelijke Gramsh toen de hooiberg waarin zij speelden onder de brandende zon spontaan in brand vloog. Een zuigeling van elf maanden bezweek onder de hitte nadat de ouders het kind urenlang onder een boom hadden laten staan terwijl zij op het land werkten.

In Tirana bezorgde de warmte in combinatie met de heersende luchtvervuiling vooral veel ouderen ademhalings- en hartproblemen.

In Italië zorgden vooral bosbranden voor veel problemen. Alleen al in de regio Calabrië sneuvelde 20.000 hectare bos en landbouwgrond. Zeker 5000 stuks vee kwamen in de vlammen om, honderden boerderijen en huizen zijn verloren. Tien toeristen zijn zaterdag in allerijl via het water van campings geëvacueerd. Het dodental in Italië leek gisteren te blijven staan op ongeveer tien personen. Een van de meest tragische gevallen deed zich al vrijdag voor. Een tweejarig jongetje overleed op Sicilië in de auto van zijn vader. De man was vergeten zijn zoontje af te zetten bij een kinderdagverblijf. Toen hij na de werkdag naar de auto terugkeerde, kon hij alleen nog de dood van zijn kind constateren: de auto had zes uur in de brandende zon gestaan.

Onder controle

In het grootste deel van Italië leek de situatie gisteren weer onder controle nadat de temperaturen voor het eerst in dagen waren gedaald tot seizoenwaarden van rond de dertig graden. Alleen op Sicilië bleef de brandweer grote moeite houden met de verschillende vuurhaarden.

In Griekenland leek de tol van de hitte beperkt te blijven tot één dode en materiële schade. De Griekse brandweer maakte gisteren bekend dat 160 van 180 grotere en kleinere branden onder controle waren. Vooral rondom Athene heeft het er zaterdag om gespannen. Op Attica konden brandweer en leger maar ternauwernood voorkomen dat benzine-opslagplaatsen de lucht in gingen. Tientallen huizen in de omgving brandden af.

Minister van binnenlandse zaken Papadopoulos sprak zijn bevreemding uit over het bijzonder grote aantal branden: "Het is heel vreemd dat zo veel branden binnen twee uur op zo veel plaatsen in heel Griekenland tegelijk ontstonden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.