+ Meer informatie

Felle raadsdiscussie over Wegwijs in Genemuiden

PvdA'er: „Reformatorisch exhibitionisme"

2 minuten leestijd

GENEMUIDEN - De gemeente Genemuiden zal deelnemen aan de gezinsbeurs Wegwijs die eind april 1992 in Utrecht wordt gehouden. De gemeenteraad heeft hier gisteravond 25.000 gulden voor uitgetrokken. Dit ondanks heftige bezwaren van PvdA, VVD en CDA.

Genemuiden krijgt gratis de beschikking over een standruimte van 1600 vierkante meter. Verschillende verenigingen geven een presentatie van de geschiedenis, de cultuur en de bedrijvigheid van Genemuiden. De totale standinrichtingskosten worden geschat op 80.000 gulden. Het plaatselijke bedrijfsleven heeft al een sponsorbedrag van 56.000 gulden toegezegd.

WD'er W. van Dalfsen zette echter grote vraagtekens bij de financiële onderbouwing. Volgens hem is het sponsorbedrag de diverse bedrijven „door de strot geduwd". Ook verweet hij het (reformatorische) college van B en W „machtspolitiek" en „tweeslachtigheid van bestuur." „In het algemeen zeggen we tegen promotie neen, maar nu het om reformatorische promotie gaat, zeggen we plotseling ja", aldus Van Dalfsen.

„Dit is puur bedoeld om Nederland te laten zien hoe reformatorisch Genemuiden is", aldus PvdA-raadsIid T. van Dalfsen. Hij sprak zelfs van „reformatorisch exhibitionisme" en „reformatorische potloodventerij". De beide Van Dalfsens maakten ook bezwaar omdat het besluit om deel te nemen aan de beurs geen onderdeel uitmaakt van een structureel promotiebeleid.

Uniek tapijtstadje

Burgemeester J. P. M. Rietkerk: „Een onderliggende visie is inderdaad met een kaarsepitje te zoeken, maar de aanbieding van een stand voor de prijs van nul komma nul is een prachtige gave. Wij verkopen ons van ganser harte als tapijtstad. Ik zal het unieke van ons mooie tapijtstadje wel van de daken willen verkopen. Het is te betreuren dat dit alles door links in een bepaald daglicht wordt getrokken".

Op de vraag of Genemuiden ook positief had gereageerd als ze voor een andere beurs waren gevraagd, antwoordde SGP-raadslid A. Speksnijder dat andere beurzen niet acceptabel zijn, omdat „ze vaak op zondag worden gehouden en omringd zijn door kermisachtige activiteiten". „De beurs Wegwijs wordt gehouden in een sfeer die we gewend zijn en is bovendien georganiseerd voor het hele gezin, een zaak die ons na op het hart gebonden is".

Met de aantekening dat zes leden tegen en zeven leden voor het voorstel waren, besloot de burgemeester: „We zullen van ganser harte acte de presence geven".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.