+ Meer informatie

„Kinderopvang biedt te weinig plaatsen"

Stimuleringsmaatregel werkt onvoldoende

2 minuten leestijd

BODEGRAVEN (ANP) - De kinderopvang in Nederland ligt achter met het creëren van nieuwe plaatsen. Van de ongeveer 50.000 nieuwe plaatsen die voor eind 1993 met geld van WVC mogen worden gerealiseerd, is nog weinig terechtgekomen.

Dit zegt drs. Marjan Smits, deskundige op het gebied van kinderopvang. Zij leidt morgen een studiedag over het onderwerp in het Congresgebouw in Den Haag.

In 1989 werd de stimuleringsregeling voor kinderopvang in Nederland van kracht. Bedacht door de toenmalige minister Brinkman en uitgevoerd door zijn opvolger D'Ancona zou het totale budget aan kinderopvang van 130 miljoen in '89 groeien naar 290 miljoen gulden in '93. Via een verdeelsleutel zouden de gemeenten dat geld zelf in handen krijgen, mits zij er in samenwerking mft het bedrijfsleven voor zorgden dat er nieuwe opvangplaatsen zouden komen.

Dat laatste is volgens Smits niet gelukt. De directrice en oprichtster van het kinderopvang-bedrijf "Hop Marjanneke" in Bodegraven kan dit niet met keiharde cijfers bewijzen maar gaat af op wat zij in haar omgeving ziet. „Bij de grote bedrijven gaat het best goed wat betreft kinderopvang, maar dat is al langer zo. Het probleem zit bij de middelgrote en kleinere bedrijven. Daar komt het niet van de grond terwijl juist in deze sector een grote behoefte bestaat en de kinderopvang over enkele jaren onontbeerlijk zal blijken om aan personeel te komen".

Kinderopvang is bedoeld voor kinderen van O tot 4 jaar. In 1988 beschikte Nederland over ongeveer 15.000 opvangplaatsen. De stimuleringsmaatregel zou eind 1993 uiteindelijk tot zo'n 65.000 plaatsen moeten leiden die aan 100.000 kinderen een plek moeten bieden. De plaatsen worden namelijk gedurende een week door meerdere kinderen gedeeld.

Krapte

Vergrijzing van de Nederlandse samenleving zal over enkele jaren al leiden tot krapte op de arbeidsmarkt, voorziet Smits. Dat zal ondernemers ertoe dwingen een groter beroep te doen op vrouwen. „En die zijn er niet als er nu geen goede kinderopvang wordt opgezet. Goed, er is nog geen duidelijke schreeuw om kinderopvang uit het midden- en kleinbedrijf, maar wij zijn de ondernemers wat dit betreft voor", meent zij.

Volgens Smits is in Nederland het fenomeen kinderopvang nog lang geen gemeengoed zoals bij voorbeeld in de Verenigde Staten. „Op sommige plaatsen heerst nog steeds de opvatting dat vrouwen voor de kinderen moeten zorgen en dus hun baan op moeten zeggen als het zover komt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.