+ Meer informatie

De Klerk en Mandelaf contra zwart geweld

Spoedberaad levert vredesforum Soweto op

2 minuten leestijd

SOWETO - De Zuidafrikaanse president F. W. de Op een gegeven moment vuurden Klerk en Nelson Mandela, vice-president van het Afrikaans ^SZCSX^ S" Nationaal Congres (ANC), hebben gisteren in Pretoria zoeloes die eikaar beledigingen toespoedoverlee gevoerd om te bekijken hoe een eind kan wor- schreeuwden, zo zeiden ooggetuigen. den gemaakt aan het geweld tussen rivaliserende facties van ^^vtZe^TpS t°£t zwarten, waarbij de afgelopen vijf dagen tenminste 156 do- journalisten het geweid hadden aanden en honderden gewonden Zijn gevallen. gemoedigd, maar kon niet aantonen

Na afloop van het beraad werd alleen gezegd, dat de leiders diverse mogelijkheden tot een oplossing in overweging hadden genomen. De Klerk zei dat hij actie zou ondernemen, maar trad niét in details.

Het ANC heeft in een verklaring de facties opgeroepen het geweld te beëindigen. In de verklaring werd gezegd dat mensen elkaar „als beesten" afslachten. De verklaring riep alle zwarten op zich te verenigen en waarschuwde dat nu overal „haat wordt gezaaid".

Vredesforum

Na het overleg met De. Klerk onderhielden Mandela en andere ANCfunctionarissen zich met de Zuidafrikaanse minister van wet en orde, Adriaan Vlok. Op een gezamenlijke dood en raakten er meer dan honderd gewond van wie vijftien ernstig, aldus de pohtie. De" politie vreesde dat de gevechten vooral 's avonds weer zouden oplaaien. Het geweld tussen Xhosa's en Zoeloes sloeg 's ochtends van de woonoorden Thokoza, Kathlehong en Vosloorus, waar alleen al woensdag 90 doden vielen, over naar Soweto. Ooggetuigen-verklaarden dat een met speren, knuppels en messen gewapende groep Zoeloes op een spoorwegstation treinreizigers aanviel, waarbij minstens vijf mensen werden gedood.

Journalisten

De gevechten verspreidden zich op een gegeven moment zelfs naar de binnenstad van Johannesburg, toen twee groepen vochten bij hét centrale hoe. Vo politi wa ^oonoofden he eerder deze waa week werd gevochten rustig. Zij patrouilleerde met pantservoertuigen door de straten om te voorkomen dat het geweld weer oplaaide. De politie nam honderden messen, speren en ander wapentuig in beslag. Aanhangers van het ANC beschuldigden de politie ervan de leden van de Inkhata te helpen, maar de politie zei dat dat leugens waren.

De voornamelijk uit Xhosa's bestaande aanhang van het ANC en de conservatieve Inkatha-beweging van de Zoeloes zijn de belangrijkste partijen in de onderlinge zwarte gevechten. De twisten zijn de afgelopen weken van de provincie Natal overgesla

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.