+ Meer informatie

Toch monument op Joodse begraal^laats

Ook opknapbeurt voorterrein

1 minuut leestijd

KATWIJK — Nu de restauratie van de Joodse begraafplaats aan de Rijnstraat zijn voltooiing nadert, wordt het wenselijk geacht ook het voorterrein van deze begraafplaats aan een

Markiezen

zijn degelijk en.,, niet duur

opknapbeurt te onderwerpen.

Daartoe is een schetsplan opgesteld, waarover van gedachten is gewisseld met een vertegenwoordiger van de Nederlands Israëlitische Gemeente te Leiden alsmede met Het architectenbureau Van der Sterre-Peetoom BV, die het restauratieplan voor de begraafplaats heeft ontworpen. Voor het dienstgebouwtje, annex woning, is een smal trottoir gedacht. Het beslaten karakter van de begraafplaats (een uitdrukkelijke wens van de Joodse Gemeente) wordt tot uitdrukking gebracht door het visueel vernauwen van de ingang, te bereiken door het bijplanten van bomen en struiken.

In de as van het toeleidingsstraatje binnen de rotonde ligt een plaats voor een klein monument. Hoewel de Orthodox-Joodse eredienst afbeeldingen op welk monument dan ook verbiedt, zou d,e Nederlands Israëlitische Gemeente te Leiden, uiteraard op haar kosten, hier toch een eenvoudig gedenkteken wiUen plaatsen, ook als dank voor de ondervonden medewerking bij het herstel van de begraafplaats.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.