+ Meer informatie

VEEL ANIMO

2 minuten leestijd

Niet minder dan 29 partijen en groepen doen volgende maand mee aan de verkiezingen. Dat is een naoorlogs record. Gelukkig zijn we nog niet aangeland op het niveau van 1933, toen meer dan 50 kandidatenlijsten werden ingediend. Dat was ook in het hartje van de crisisjaren. Het grote aantal lijsten dat toen meedeed, wees onmiskenbaar op een aanzienlijke politieke onvrede en verwarring.

Ook nu is het aantal van 29 kandidatenlijsten een duidelijke aanwijzing van het onbehagen en de zorg die er onder de mensen leeft. De namen waarmee bepaalde lijsten zich getooid hebben („Red onze zielen", „God met ons") wijzen eveneens in die richting. Gezien de maatschappelijke omstandigheden en de geestelijke verwarring in ons volksleven, behoeft dat alles ons niet te verwonderen.

Bij vergelijking met de dertiger jaren moet men trouwens ook nog in rekening brengen dat tot 1935 het indienen van kandidatenlijsten gratis was. Thans moet er een waarborgsom van duizend gulden per kieskring worden betaald. Die is men kwijt, wanneer men niet minstens driekwart van de kiesdeler haalt.

Zonder die waarborgsom zou het aantal ingediende kandidatenlijsten waarschijnlijk belangrijk hoger liggen. Niet iedereen heeft immers een paar duizend gulden over voor een politiek avontuur.

De vorige verkiezingsuitslag stond heel sterk in het teken van de concentratie. De grote partijen wonnen, de kleintjes gingen achteruit (behalve de SGP) of verdwenen helemaal uit het parlement. Het is niet waarschijnlijk dat die ontwikkeling zich verder zal doorzetten. Daarvoor hebben de meeste kleine partijen toch een te hechte kiezersbasis.

Klaas Beuker van de Rooms Katholieke Partij Nederland die in 1977 uit de kamer verdween, maakt grote kans om terug te keren. Het ethisch reveil van Van Agt is ook in streng rooms-katholieke kring erg tegengevallen.

Boer Koekoek heeft zijn Boerenpartij omgedoopt in Rechtse Volkspartij. Daarmee hoopt hij de negatieve lijn van zijn kiezerskorps weer om te buigen. Al meer dan twintig jaar neemt hij met wisselend succes aan de verkiezingen deel. Zou hij straks herkozen worden (wat lang niet zeker is) dan behoort hij met de communist Marcus Bakker - die al sinds 1956 in de Tweede Kamer zit - tot de oudgedienden. Een merkwaardig tweetal!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.