+ Meer informatie

Haughey's republiek voor vereniging met N-Ierland

Meerderheid koestert niet de haat die door de politici gezaaid is'

3 minuten leestijd

(Van een medewerker) oor de 55-jarige Ierse premier ighey ligt de oplossing voor de siie in Noord-Ierland voor de I: ,,Wij geloven dat dit eiland nataurlijke, economische, aarkskundige, maatschappelijke en urele eenheid vormt." De Ierse •bliek van Charles Haughey eft dus naar een vereniging met )rd-Ierland. én van de motieven voor deze poliis van financiële aard. Immers ter bescherming van de grens met NoordIerland dient de Ierse republiek veel geld uit te geven. Mogelijk vormen de financiële problemen van zowel de Britten als de Ieren inzake de Noordierse kwestie een belangrijke oorzaak voor de recente Brits-Ierse gesprekken over Noord-Ierland. In ieder geval houden zich nu Brits-Ierse werkgroepen met het probleem bezig.

Premier Haughey geeft te kennen dat zijn land twee verschillende opvattingen inzake het Noordierse probleem aanvaardbaar acht. De eigen opvatting van een hereniging van Ierland en de Britse opvatting dat Londen zich zal neerleggen bij de wens van Ieren uit het Noorden en Zuiden om staatkundig verenigd te worden! Jammer genoeg geeft premier Haughey niet aan of die verenigingswens zo sterk is bij de inwoners van Noord-Ierland. Op de instemming van dominee lan Paisley en de zijnen Dehoeft Haughey zeker niet te rekenen.

Duidelijk stelt de Ierse premier dat de Britse aanwezigheid in Noord-Ierland de onderlinge betrekkingen tussen zijn land en Engeland geen goed doet. Bovendien staat voor hern wel vast dat ook de meerderheid van de Britse bevolking een oplossing van het probleem Noord-Ierland zal begroeten. Vanuit economisch oogpunt valt deze Britse houding te begrijpen. Immers de Britten houden in Noord-Ierland een leger op de been van meer dan 11.000 manschappen en alles bij elkaar genomen kost Noord-Ierland de Britten meer dan een miljard pond per jaar! De Ierse premier is voorts van mening dat het geweld in Noord-Ierland radicale elementen heeft aangetrokken die deze jammerlijke situatie ten eigen bate pogen uit te buiten. Haughey: ,,Van tijd tot tijd zijn er aanduidingen dat nogal wat terroristen en hun organisaties in Noord-Ierland internationale verbindingen on•derhouden met het Europese continent en elders."

Overigens weigert de Ierse premier in detail in te gaan op deze internationale connecties van het Noordierse terrorisme.

Verzoeningspogingen

Po^tief laat Haughey zich uit over de verzoeningspogingen van hooggeplaatste Amerikaanse politici van Ierse familie-afkomst. ,,Net zoals wij wachten zij op een oplossing in vrede en harmonie." Eveneens positief denkt Haughey over de bevolking van Noord'-Ierland. ,,Ik geloof werkelijk niet dat zij slecht over ons denken. Ik ken de bevolking van Noord-Ierland uit beide kampen erg goed. De grote meerderheid van deze mensen koestert niet het wantrouwen en de haat die door de politici gezaaid worden." In ieder geval presenteert zich de Ierse premier als een vriend van de Noordieren. Maar zal dat een oplossing kunnen brengen voor het zo lastige, bloedige, historisch diep gewortelde Noordierse probleem?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.