+ Meer informatie

Mogelijk 2000 banen gemeente R'dam weg

Burgemeester Peper: „Alles moet bespreekbaar zijn"

3 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Bij de gemeente Rotterdam zullen mogelijk zo'n 2000 volledige arbeidsplaatsen verdwijnen. Enerzijds is dat het gevolg van een herbezinning op de gemeentelijke taken, anderzijds is het nodig omdat de gemeente als gevolg van de tussenbalans een gat in de begroting dreigt te krijgen van 100 tot 130 miljoen gulden.

In een uitgebreid vraaggesprek voor de lolcale omroep Stads TV, dat vandaag wordt uitgezonden, zegt burgemeester Peper dat bij een herbezinning op de taken van de lokale overheid „alles bespreekbaar moet zijn". Als terreinen waar de gemeente zich op moet blijven richten noemt hij onder meer de haven en de daarbij behorende infrastructuur. Daarentegen zou naar zijn mening bij voorbeeld in de gezondheidszorg met minder mensen kunnen worden volstaan.

Bij de gemeente Rotterdam werken in voltijd of deeltijd in totaal ongeveer 32.000 mensen in 26.000 volledige arbeidsplaatsen. Het jaarlijkse verloop is momenteel ongeveer 2000 (andere werkkring, vervroegd uittreden, pensioen). Peper vindt dat bij vertrek van een ambtenaar kritisch moet worden gekeken of de ontstane vacature nog wel moet worden ingevuld. „In elke organisatie is wat vet aanwezig", aldus Peper.

Volgens een woordvoerder zal het college later dit jaar met een voorstel voor de gemeenteraad komen. Het PvdA-raadslid J. van der Scheur heeft in een brief aan het college al voorgesteld vooral te snoeien in de top van het ambtenarenapparaat. Op beleidsniveau kan er volgens hem met minder arbeidsplaatsen worden volstaan.

Snoeien op uitvoerend niveau is naar zijn mening na de bezuinigingen die de afgelopen jaren al zijn doorgevoerd niet meer mogelijk. De diensten van de gemeente hebben van het college tot half juli de tijd om met voorstellen te komen voor bezuinigingen.

Volgens Peper moet er ook kritisch worden gekeken naar de uitkeringen. Veel mensen maken volgens hem gebruik van sociale voorzieningen „terwijl dat helemaal niet nodig is". Aan de andere kant zijn er ook mensen met een uitkering die meer nodig hebben, aldus de Rotterdamse burgemeester.

PvdA

Over zijn eigen partij, de Partij van de Arbeid, zegt Peper dat deze zich de afgelopen tien jaar te weinig heeft aangetrokken van wat er fout ging in de samenleving. De PvdA heeft de afgelopen tien jaar ideologisch stilgestaan en niet erg vooruitgekeken. Er waren volgens Peper tot voor enkele maanden te veel taboes. In tegenstelling tot het CDA had de PvdA te weinig in de gaten wat er in de maatschappij leefde. Vanuit de idee dat mensen verantwoordelijk zijn voor elkaar en elkaar nodig hebben, moet de PvdA eigentijdse ideeën ontwikkelen. „Een PvdA die niet vooruit denkt, verschrompelt", aldus Peper.

Volgende week presenteert een commissie van de PvdA, die wordt voorgezeten door oud-onderwijsminister Van Kemenade, thans collega van Peper in Eindhoven, haar visie en plannen voor de toekomst. Peper, ooit gezien als de ideoloog van de socialisten, zit ook in die commissie maar zegt schriftelijk weinig te hebben bijgedragen aan het rapport.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.