+ Meer informatie

i/2tliaaltJQ5^ok De verrassing

4 minuten leestijd

een verrassing vinden! En ze zegt niets, ook niet tegen oma. 't Moet voor iedereen een verrassing zijn. O, haar hartje klopt van opwinding. Ze zal het truitje en de sokjes van Peter er ook nog bijdoen, daar had mama vanmorgen natuurlijk geen tijd meer voor. Oók eens kijken of er nog iets in de wasmand ligt. Ja, een wit overhemd van papa, óók maar meteen erbij. Mama heeft alles al goed gezet, dus hoeft ze alleen de stekker er maar in te doen en de kraan open te draaien. Niks aan, hoor! Trouwens, toen een meneer deze wasmachine kwam brengen en alles voordeed, zei mama zelf: „'t Is tegenwoordig zo gemakkelijk, een kind kan de was doen." Gelukkig dat de wasmachine bovenstaat, zo merkt oma er niets van. Als Arjan nu maar niet bovenkomt...! duren, ze was al baiig, dat het helemaal verkeerd ging. O, wat leuk, nu is er straks voor papa een verrassing én voor mama. Voor papa de pannekoeken en voor mama dat de was al klaar is! Als de centrifuge ophoudt, draait Rineke eerst de kraan dicht en haalt dan de stekker er uit. O ja, ze weet precies hoe het moet, hoor. Ze zal de wasmachine openzetten anders kan mama niet zien, dat het al klaar is. Jammer dat ze er niet bij kan om alles op te hangen, anders deed ze dat ook nog...! lachen en zeggen... O, Rineke is er gewoon van in de war, ze legt zomaar een mes bij Peters bord. Oma komt met de pannekoeken binnen en meteen komt mama ook de kamer in, ze lacht niet, maar... „Moeder, heeft u de was laten draaien?", vraagt ze. „Ik? Nee, ik ben niet boven geweest. Ik had het eigenlijk wel..." Ze kan haar zin niet afmaken, want mama kijkt Rineke aan.

„Heb jij het gedaan?" Rineke heeft een vuurrode kleur gekregen. O, er is vast iets niet goed. Mama kijkt helemaal niet blij en haar stem klinkt zo... zo... „Nou?" „Ik heb... ik dacht..." stottert Rineke. „Zie je wel, jij kan ook nergens afblijven!" Mama pakt haar bij de schouder en schudt haar heen en weer.. „Akelige meid! Heel de was is verknoeid, papa's goeie overhemd, de slopen. Gekleurd goed bij de witte was! Had er ook afgebleven!" „Maar... maar...", begint Rineke. „Niks geen maar. Je had er af moeten blijven!" Allemaal kijken ze Rineke aan. En Rineke? Al het fijne, al het blijde is zomaar ineens weg! Ze rukt zich los, holt naar boven, naar haar kamertje en laat zich huilend op bed neervallen. Ze snikt het uit van verdriet en teleurstelling, 't Was juist een verrassing en nu... nu is mama zo boos. Heeft ze dan toch iets fout gedaan? O, maar dat deed ze toch niet expres? 't Is niet eerlijk, 't is... !Ze gaat niet naar beneden, ze heeft tóch geen trek meer in pannekoeken. Van de fijne middag is niets meer over. Alles, alles is akelig! En zo blijft Rineke liggen, voorover met haar hoofd op haar armen, zacht snikkend... De kereltjes trokken zo hard ze konden. En ...die arme Snuffel vloog met een vaartje onder 'de wol vandaan. „Au, vader, moeder, help", riep hij. ks.jè' Maar toen hij zag wat er gebeurd was, moest hij even hard lachen als wij. „Leuke grapjes kun jij bedenken om iemand wakker te maken, zeg", zei hij. Samen gingen we naar de kamer. Daar had moeder Orijsjas ons eten al klaar staan, voor elk een broodkorst en «en stukje kaas. Lekker smaakte dati Moeder Grijsjas zat lachend toe te kijken. „Smaakt het, jongens?" „En of', knikten we met volle monden. Na het eten poetsten we onze snuitjes en onze snorhoren netjes schoon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.