+ Meer informatie

Nog geen akkoord over gasprijzen tuinbouw

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het Landbouwschap en de Gasunie hebben nog geen overeenstemming kunnen bereiken over de extra-verhoging van de aardgasprijs voor de glastuinbouw. Een woordvoerder v^n het Landbouwschap heeft vrijdag verklaard dat tussen wat de Gasunie wil hebben en wat het Landbouwschap wil geven nog een groot gat zit.

Vrijdagmiddag heeft het Landbouwschap over de verhoging gesproken met minster Braks (Landbouw), die in de zaak een bemiddelende rol speelt. Tijdens dat gesprek zijn wel vorderingen gemaakt voor wat betreft een sectorbeleid voor de glastuinbouw. Daarvoor wil het rijk — in ruil voor de hogere aardgasprijs — 300 miljoen gulden beschikbaar kunnen stellen. Van dat geld kunnen tuinbouwbedrijven die energiebesparende maatregelen nemen individuele subsidie krijgen. sen Gasunie en Landbouwschap moet de gasprijs voor de glastuinbouw dit jaar met 4,5 cent per kubieke meter (3 cent per 1 april en 1,5 cent per 1 oktober) omhoog wegens de explosieve stijging van de olieprijs, waaraan de aardgasprijs is gekoppeld (de zogenaamde pariteit), wilde de Gasunie voor dit jaar een extra verhoging van 6 cent, waarmee de totale verhoging dit jaar op 10,5 cent per kubieke meter zou komen. De glastuinbouw is fel gekant tegen een dergelijke verhoging, omdat een groot aantal bedrijven die niet zou komen opbrengen.

Volgens de jongste voorstellen wil de Gasunie thans een verhoging van in totaal 9,75 cent per kubieke meter. Ook dat vindt het Landbouwschap nog veel te hoog. Volgens de woordvoerder van het schap ligt het tegenbod van het Landbouwschap zeker meer dan een cent lager. Hangende de onderhandelingen — woensdag praat het schap verder met „bemiddelaar" Braks — wilde de woordvoerder^ verder niets zeggen over het tegenbod. „Daarvoor zijn de onderhandelingen in een te cruciaal stadium", aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.