+ Meer informatie

Tennisbal als dweilhouder

2 minuten leestijd

is 2. Df5xe5 schaak Pg4xe5 en 3. Th5xe5 mat. Nu komt er op l....Pc2xd4 geen 2. c6-c7 enz. omdat de mogelijkheid 2....e4xd3 niet meer beantwoordt kan worden met 3. e2-e4 mat. Gelukkig kan na l....Pc2kd4 wel 2. Pa7-c8 (dreigt3.Pc8-b6mat)en2....Lc3-a5 3. Td3xd4 mat. De zet 2. Pa7-c8 kwam in het schijnspel na l....Lc3xd4, nu kan dit niet omdat 3. e2-e4 mat ook hier onmogelijk is. Nu kan gelukkig wel 2. c6-c7, dreigt 3. Le8-c6 mat. Verder gaat zwart dan met 2....Pc2-b4 waarop 3. Td3xd4 mat is. Een zeer goede matvoeringsverwisseling. 139. J. Teseling, Driebergen, driezet. ging 2. Tfl-f3 mat mogelijk. Heer Teseling laat ons genieten van een mooie dame-loper-interferentie op d4. Want 1 ....Lc5-d4 geeft wit de mogelijkheid om met 2. Lc6-b5 scriaak, Kd3-e3 en 3. La5xd2 mat te geven. De zwarte dame kan niet naar d2, omdat zijn loper op d4 daartussen staat. Hetzelfde motief, maar dan andersom zien we in variant l...Dd6d4. Dan 2. Dd7-h7 schaak Kd3-c4 en 3. Dh7-c2 mat. De loper op e5 is geinterfereerd door de gepend geraakte zwarte dame. Voor de volledigheid 2....Kd3-e3 3. Tfl-f3 mat en 2 Dd4-e4 3. Dh7-e4 mat. Op l....Le5-f4 komt eenvoudig 2. Tg4xf4 en mat op de volgende zet. en met 10 augustus het internationale congres plaats van de schaakprobleemafdeling van de FIDE(wereldschaakbond). Tijdens dit congres vindt ook plaats het wereldkampioenschap oplossen, oplossen landenteams, diverse compositiewedstrijden en diverse lezingen en demonstraties. Het aantal aanmeldingen is nu reeds ver over de 100. Voor geïnteresseerden: 5 augustus 1991 om 14.30 uur het wereldkampioenschap probleemoplossen, dat open staat voor iedereen. In een bepaalde tijd dienen allerlei soorten problemen te worden opgelost (niet alleen de tweezet), maar ook drie- en meerzetten, help- en zelfmats en mogelijk ander heterodox probleemgenre en eindspelstudie(s). De ontmoeting van internationale probleemliefhebbers is op zich al een bezoek waard. Een oude tennisbal kan nog uitstekend dienst doen als dweilhouder. Maak met een scherp mesje twee insnijdingen in de tennisbal van ca. 2,5-3 cm lengte, haaks op elkaar, in de vorm van een kruis dus. Bevestig de bal nu tegen een balk van de schutting (of tegen een wand van de schuur) met behulp van een schroef, die vooraf in een passende metalen ring geschoven wordt. De schroef (met de ring) wordt via de insnijdingen naar binnen gebracht, waarna de bal aan het hout geschroefd wordt. De dweil (of een andere werkdoek) zal door de insnijdingen stevig vastgeklemd worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.