+ Meer informatie

„Gezakte leerling voor t volle pond meetellen''

LAKS rapporteert klachten examens

2 minuten leestijd

ZOETERMEER - Het ministerie van onderwijs moet scholen het volle pond gaan betalen voor leerlingen die een jaar eerder zijn gezakt voor het eindexamen. Nu is het zo dat scholen voor mavo, havo en vwo voor deze leerlingen slechts 10 procent van het normale bedrag krijgen. Dat pakt nadelig uit voor leerlingen met slechte cijfers voor het schoolonderzoek. De scholen zouden hun namelijk adviseren niet aan het centraal schriftelijk eindexamen mee te doen.

Over deze handelwijze beklaagde Marit Maij, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zich vanmiddag bij inspecteur-generaal A. de Jager van het ministerie van onderwijs. Ze deed dit bij de overhandiging van de door het LAKS opgestelde "Klachtenrapportage Eindexamens 1989". Het LAKS zegt nu al meldingen te ontvangen van leerlingen die van hun school het advies hebben gekregen om zich terug te trekken voor de komende eindexamens. Het gaat hier duidelijk niet om een incidenteel probleem, vindt het LAKS.

Volgens voorzitter Maij (dochter van minister Maij-Weggen van verkeer) leert de ervaring dat menig scholier die het advies in de wind sloeg, toch voor het eindexamen wist te slagen. Ook zijn er nauwelijks pedagogische motieven te noemen waarom de leerlingen niet aan het examen mee zouden moeten doen. De regeling om scholen voor gezakte leerlingen nog maar 10 procent van het normale bedrag te vergoeden, is absoluut niet in het belang van de leerling, vindt het LAKS. De regeling, een bezuinigingsmaatregelen uit 1983, moet daarom snel van tafel.

Subsidie

De Klachtenrapportage Eindexamens is een verslag van de klachtenlijn die het LAKS sinds twee jaar tijdens het eindexamen openstelt. Vorig jaar belden er bijna 1500 examenkandidaten met klachten, meldt de rapportage. Havo-scholieren trokken het meest aan de bel (726 keer), gevolgd door leerlingen van mavo (286 telefoontjes) en het vwo (231). De meest geuite klacht ging over de uitvoering van de opgaven (512 telefoontjes). Andere toppers waren geluidsoverlast en de staat van het gebouw waarin examen werd afgelegd. Voor dit jaar staat er weer een klachtenlijn op het programma.

Staatssecretaris Wallage van onderwijs beloofde gisteren het LAKS een subsidie voor 1990 van 80.000 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.