+ Meer informatie

DIENEND…

3 minuten leestijd

Een aantal weken geleden was er op de radio een gesprek te beluisteren met prinses Laurentien. De meesten van ons zullen weten dat zij met haar man en kinderen in Brussel woont. Dat betekent niet dat zij niet van harte betrokken blijft bij het reilen en zeilen van de Nederlandse samenleving. Met regelmaat is prinses Laurentien ergens ‘op locatie’. Als ik het goed begrepen heb, is het de bedoeling dat zij en haar man mettertijd een taak gaan opvatten die vergelijkbaar is met die van prinses Margriet en mr. Van Vollenhoven nu. In dat gesprek werd haar gevraagd om haar werk te karakteriseren. Het bleef even stil en toen zei zij: ‘Ja, het is niet zo’n Nederlands woord, maar ik zou het dienend willen noemen’. Ik schrok daarvan. Niet van deze karakterisering van haar werk, die deed mij erg goed. Maar van de mededeling dat zij van mening is dat dit woord uit de Nederlandse taal niet meer zo ‘Nederlands’ is. En zo bleef dat bij mij haken.

DE SAMENLEVING

Heeft prinses Laurentien – kijkend vanuit het buitenland naar ons land - gelijk? Ach, op elke uitspraak is wel iets af te dingen. Dat gebeurt maar al te vaak, vooral wanneer mensen zich er ongemakkelijk onder voelen. Dan moet de angel eruit, zogezegd. Kan men weer rustig verder slapen. Maar wordt het in Nederland niet tijd om wakker te worden? Blijkbaar roepen wij dit beeld op: geen dienende mensen, maar… ja, wat voor woord zullen we gebruiken? Egoistische, heersende… vult u maar in. Nee, dat betreft niet al die werkers in zorginstellingen, die steeds zwaarder belast worden – om maar één voorbeeld te noemen. Maar zit er geen kern van waarheid in de gedachte dat ‘dienen’ een schaars artikel wordt? Wij leren om voor onszelf op te komen, om bij bezuinigingen te beamen dat die natuurlijk moeten plaatsvinden, maar om er één adem aan toe te voegen: maar niet bij ons en niet op deze manier… Hoeveel mensen zijn er niet die er behagen in scheppen om de lakens uit te delen, en die er ook niet tegenop zien om daarbij over mensen heen te lopen? Hoeveel heerszucht zit er in de vaste koers in de maatschappij om minderheden (ook christenen) te dwingen om naar de mening van de meerderheid te handelen? Dienen, is het nog een Nederlands woord?

DE KERK

Wie zich aan een ander spiegelt, spiegelt zich zacht. Daarom wil ik ook samen met u(!!) de hand in eigen boezem steken. Is ons werk en onze houding in de gemeente getekend door het woord ‘dienstbaarheid’? Bij de bevestiging van ambtsdragers wordt herinnerd aan het Schriftwoord dat de Heiland niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen. Het moge geen Nederlands woord meer zijn, het is en blijft een Bijbels woord. Maar o zo snel zijn die hoge woorden soms vergeten en willen wij ambtsdragers toch wel graag ‘gezien worden’. De satan verlokt ons op uit te zijn op eigen eer, in plaats van de eer van God de Here. Wij wijken zo moeilijk… Daarom: een ontdekkend woord van prinses Laurentien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.