+ Meer informatie

Kernafvaltransport bereikt Dannenberg

2 minuten leestijd

DANNENBERG (AP) - Het tot nu toe grootste transport van radioactief afval van Frankrijk naar Duitsland is gistermiddag met grote vertraging aangekomen in Gorleben.

Het transport van 1320 ton afval in twaalf containers werd op diverse punten tussen de Frans-Duitse grens en Dannenberg, waar de stalen containers met het in gesmolten glas vervatte afval werden overgeladen in vrachtwagens, opgehouden door demonstranten en nam 24 uur in beslag.

De meeste protestacties werden door de massaal aanwezige politie in de kiem gesmoord. Wie de rails wist te bereiken, werd daar meestal snel weer weggehaald. Tweemaal slaagden leden van de actiegroep "X-tausendmal quer" er echter in het atoomtransport tot stilstand te brengen door zich aan de rails vast te ketenen.

In Lüneburg ontstond een dramatische situatie toen een kleine groep actievoerders enkele honderden meters ten noorden van het station weigerde gehoor te geven aan oproepen van de politie om zich te verwijderen omdat er uit noordelijke richting een hogesnelheidstrein aankwam. "Trek alstublieft uw mensen terug, kijkt u naar links, kijkt u naar links", klonk het eerder smekend dan bevelend uit de luidsprekers van de grenspolitie. Volgens een politiewoordvoerder was de trein "met rokende wielen" nog net voor de 27 actievoerders tot staan gekomen. Allen werden aangehouden en worden aangeklaagd.

Een woordvoerster van de antikernenergiebeweging in Lüneburg zei dat het incident heeft bewezen dat blokkadeacties ook mogelijk zijn op hogesnelheidstrajecten. De politie deelde mee dat 250 arrestaties waren verricht, waarvan 150 bij Hitzacker, niet ver van Dannenberg. Betogers raakten daar slaags met politieagenten met oproerschild, die schouder aan schouder langs het traject waren opgesteld.

Afgewerkte brandstof van negentien Duitse kerncentrales wordt naar opwerkingsfabrieken in Frankrijk en Groot-Brittannië gestuurd om er splijtstof uit te winnen. Duitsland is contractueel verplicht het radioactieve restafval terug te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.