+ Meer informatie

Noodziekenhuis wordt atoomvrij

Bij academisch ziekenhuis Utrecht

3 minuten leestijd

UTRECHT — De nieuwbouw van het Utrechtse Academisch Ziekenhuis (AZU), die in de komende zes tot acht jaar in het universiteitscentrum „De Uithof* zal verrijzen, krijgt een atoomvrije ondergrondse ruimte, die bij grote rampen of een kernoorlog dienst moet doen als noodziekenhuis.

De atoomvrije onderbouw, die er komt op initiatief van het ministerie van binnenlandse zaken dat ook de extra kosten — ongeveer twintig miljoen gulden — betaalt, zal ruimte bieden aan zo'n duizend patiënten.

In het noodziekenhuis worden voorzieningen aangebracht, die het mogelijk maken om zonodig veertien dagen hermetisch van de buitenwereld afgesloten door te draaien. Een deel van de ruimte zal volledig worden ingericht om in normale maar drukke tijden als overloop voor het AZU te fungeren.

Het is de opzet het noodziekenhuis zodanig in te richten dat er ook bij rampen in vredestijd snel en efficiënt patiënten kunnen worden opgenomen, zo meldt het AZU, dat maandag een toelichting gaf op de nieuwbouwplannen.

Woensdag wordt de eerste paal geslagen voor de laagbouw van de afdeling psychiatrie als eerste fase van de bouw. Het Utrechtse Academisch Ziekenhuis is het tweede ziekenhuis in Nederland dat uitgebreide atoomvrije faciliteiten krijgt. Amsterdam ging Utrecht voor, en bet is de bedoeling dat ook het academisch ziekenhuis in Leiden een dergelijk noodziekenhuis Jcrijgt. Volgens de AZU-leiding is er in de provincie Utrecht grote behoefte aan een noodziekenhuis, omdat de capaciteit van de bestaande ziekenhuizen niet is meegegroeid met het risico van grote rampen.

„Onderbouw"

Het oude AZU is daar helemaal niet voor toegerust, en van de andere Utrechtse ziekenhuizen heeft alleen het militair hospitaal beperkte ondergrondse voorzieningen. De „onderbouw" van het nieuwe AZU zal gewoon op straatniveau worden gebouwd, met er om heen een aarden helling, die aan de buitenzijde bescherming moet bieden aan het noodziekenhuis. De aarden wal zal overigens onderdeel vormen van een „boeiende tuinaanleg", aldus het AZU.

De nieuwbouwplannen van het AZU gaan volgens de huidige bouwprijzen ongeveer 600 miljoen gulden kosten. Het ziekenhuis zit nu nog in bij elkaar 23 gebouwen in het centrum van Utrecht, met een capaciteit van 963 bedden. De nieuwbouw, die aan de rand van Utrecht komt te liggen, krijgt een capaciteit van achthonderd bedden. Het wordt volgens de AZUleiding hoog tijd dat het nieuwe complex er komt omdat de oude gebouwen door de verspreide ligging en de verouderde inrichting het werken op academisch niveau niet eenvoudig maken.

Gangen

Het nieuwe zes verdiepingen hoge ziekenhuis krijgt daarom een indeling waarbij de verpleegafdeling, de operatiekamers en de ruimten voor de medische staf dicht bij elkaar liggen op dezelfde verdieping. Direct om dit klinische centrum heen komen de bijbehorende medische en technische 'diensten. Daaromheen bevinden zich dan weer de poliklinieken, de niet-medische diensten en het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De bouwkundige opzet van het ziekenhuis is zodanig dat er geen eindeloze gangen zijn: afdelingen zijn maximaal veertig meter lang.

De gebouwen en terreinen in de Utrechtse binnenstad die door de verhuizing van het AZU naar de Uithof tegen 1990 vrijkomen zullen volgens de plannen van de gemeente gebruikt worden voor kantoor- en woningbouw. Het is de bedoeling,aldus de Utrechtse wethouder A. van Hassel dat er enkele honderden woningwetwoningen en wooneenheden voor een- en tweepersoonshuishoudens komen. Een deel van de bestaande gebouwen zal waarschijnlijk voor dit laatste doel verbouwd kunnen worden. Wat de kantoren betreft wil Utrecht niet voortgaan op de manier zoals het winkel- en kantorencentrum Hoog Catharijne is gebouwd, hoewel dit complex op een steenworp afstand van het AZU ligt. De kantoorruimte zal geen hoogbouw worden en er zal zoveel mogelijk langs de spoorlijn worden gebouwd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.