+ Meer informatie

Klachten

2 minuten leestijd

Inmiddels zijn we zevenentwintig jaar verder en bleek het , Lohman-orgel wederom aan eeri grote herstelbeurt toe te zijn. Klachten uit het verleden over de windvoorziening, de klank en de mechaniek deden de Vordense kerkvoogden besluiten het orgel aan een grondige restauratie te onderwerpen. De opdracht hiertoe werd verleend aan de Gebr. Reil uit Heerde.

Deze restauratie werd grondig uitgevoerd. Een gelukkige omstandigheid was dat de orgelmakers vooral bij de intonatie een en ander konden vergelijken met het orgel in de Lutherse kerk van Zutphen,'dat in dezelfde periode werd gebouwd door Lohman. Door de ervaringen met andere Lohman-orgels, jn Zoetermeer en Balk, kon een goed overzicht worden verkregen van de specifieke Lohman-klank. Bij de werkzaamheden werden de orgelmakers en het college van kerkvoogden geadviseerd door de adviseur van de Nederlandse Hervormde Orgelcommissie, Klaas Bolt terwijl de heer O. B. Wiersma optrad als orgeldeskundige namens Monumentenzorg. De organist van deze kerk, Rudi van Straten die het archiefonderzoek verzorgde, toonde ons dan ook met gepaste trots zijn fijn klinkend orgel waarop hij naast het verzorgen van de wekelijkse erediensten, nog menig concert hoopt te geven. De orgelmakers Reil hebben opnieuw getoond dat zij vakbekwame orgelmakers zijn en hebben aan het boeiende Achterhoekse, orgelbezit een op verantwoorde wijze gerestaureerd instrument toegevoegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.