+ Meer informatie

Vlucht ruimteveer geheel naar wens

Toenemende spanning over landing

3 minuten leestijd

KAAP CANAVERAL — Het Amerikaanse ruimteveer Columbia is maandagmiddag met de tweede helft van de vlucht begonnen en het vluchtleidingscentrum zei dat alles naar wens verliep en dat vandaag een normale landing kan worden verwacht.

„De mannen doen het buitengewoon goed en het ruimtevaartuig houdt zich prachtig", aldus Eugene Kranz, onderdirecteur van Flight Operations bij Mission Control in Houston.

De ruimtevaarders hadden om 17.15 uur (onze tijd) de helft van de reis erop zitten en waren blijkbaar in goed humeur. Precies 24 uur na de lancering kwamen de mannen weer over de lanceerplaats.

Ze zeiden dat zij de lanceertoren en het hoge „VAB"-gebouw op de basis konden zien.

Temperatuur nu beter

Kranz zei dat er nu iets aan de temperatuurregeling in de Columbia is gedaan. De ruimtevaarders hadden over een onaangenaam lage temperatuur geklaagd. Hij zei ook dat er een klein lek moet zijn waardoor wat lucht ontsnapt, maar te klein om er zich zorgen over te maken. De isolatietegels op de buik van het ruimteveer bleken maandag onbeschadigd te zijn. De Sovjetrussische televisie gaf maandag beelden van de ruimtevaarders John Young en Robert Crippen in het ruimteveer, met de mededeling dat de vlucht ondanks kleine moeilijkheden vlot verloopt.

Een van de werkzaamheden van maandag was het opnieuw openen en sluiten van de grote deuren van het laadruim om te zien of de deuren door de zonnehitte zouden worden vervormd. De deuren openden en sloten zich weer soepel.

De mannen hebben ook de stuwraketjes laten proefdraaien waarmee de Columbia vandaag uit de baan gehaald moet worden voor de landing en hebben het besturingssysteem gecontroleerd.

De landing is het meest onbekende van de hele vlucht. Nog nooit eerder is een ruimtevaartuig net als een vliegtuig op eigen wielen uitgerold. Een uur voor de landing op de luchtmachtbasis Edwards in Califomië moeten de ruimtevaarders het computerbevel geven de 44 kleine raketjes aan te zetten. Het ruimteveer draait zich dan een slag om. John Young en Robert Crippen bevinden zich op dat tijdstip op 276 km hoogte boven de Indische Oceaan. De twee grote stuurraketten worden dan twee en een halve minuut ontstoken om de vaart af te remmen. Die is 28.000 km per uur. Na het afremmen krijgt de aantrekkingskracht van de aarde de overhand op de centrifugaalkracht, waardoor het gevaarte omlaag gaat vallen.

Reddingsspecialisten

Meer dan 150 reddingsspecialisten wachten de mannen op. Vjjf technici in ruimtevaartpakken zijn de eersten die Young en Crippen begroeten, op de voet gevolgd door een convooi brandweerwagens, vrachtwagens en andere voertuigen die de ruimtevaarders en de Columbia moeten beschermen.

De stoet is er binnen anderhalve minuut, maar het zal minstens 20 minuten duren voordat is vastgesteld dat er geen gevaarlijke gassen zijn ontstaan en het schip tot op minder dan 30 meter kan worden genaderd. Daarna duurt het nog een kwartier voordat de ruimtevaarders naar buiten kunnen komen.

De mannen zullen dan meteen een medisch onderzoek ondergaan, het ruimteveer gaat naar een hangar om voor de volgende vlucht te worden gereedgemaakt. Te zijner tijd wordt het dan op de rug van een 747 Jumbo naar Kaap Canaveral teruggebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.