+ Meer informatie

Van Agt-Albeda: snel werken

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het nieuwe informatieduo Van Agt en Albeda wil binnen een week zekerheid hebben of een kabinet-Den Uyl er nog inzit. Vandaag en morgen praten Van Agt en Albeda met politici uit het progressieve en het confessionele blok. Gisteravond was AR-senator De Gaay Fortman sr., kandidaat-minister, bij de informateurs op bezoek.

Aangenomen wordt dat De Gaay Fortman heeft toegelicht op welke voorwaarden hij minister wil worden. Tot nu toe heeft hij steeds het standpunt ingenomen dat er in het kabinet ook KVP'ers moeten zitten. 

Verder zijn vandaag na elkaar Den Uyl (PvdA), De Gaay Fortman jr. (PPR) en Van Mierlo (D'66) bij Van Agt en Albeda geweest. Voor vanavond 6 uur is KVP-fractieleider Andriessen uitgenodigd. Aantjes (ARP) en Tilanus (CHU) sluiten morgen de serie van eerste gesprekken af. De grote vraag is of de beide informateurs erin zullen slagen Den Uyl en Andriessen tot een soepeler standpunt te brengen. 

Op de PvdA wordt druk uitgeoefend om de confessionelen meer inspraak te geven bij het program van het nieuwe kabinet. 

In PvdA-kringen werd de kans op een kabinet-Den Uyl gisteren niet al te hoog aangeslagen. Er werd op gewezen dat Den Uyl door akkoord te gaan met zes confessionele ministers al tot het uiterste is gegaan. 

Van Agt en Albeda hebben gisteren een langdurig gesprek gehad met oudinformateur Burger. De informateurs stellen zich tot taak om te onderzoeken door welke oorzaken de formatie-Burger is mislukt. 

In de loop van de middag volgde een „oriënterend gesprek" met de antirevolutionaire staatsraad Ruppert, die tot eind januari als informateur geprobeerd heeft om de kabinetscrisis op te lossen. Ruppert heeft Van Agt en Albeda zijn visie gegeven op de politieke situatie van dit moment. 

In tegenstelling tot Ruppert en Burger, die bedden vanuit de Raad van State opereerden, hebben de nieuwe informateurs het ministerie van justitie gekozen als basis voor hun werk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.