+ Meer informatie

Verbreding genetisch onderzoek aan de VU

Grote mogelijkheden voor bloementeelt

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Het moleculair genetische bloemenonderzoek aan de Vrije Universiteit te Amsterdam zal zich in de toekomst verbreden. De daarbij gebruikte en ontwikkelde technieken kunnen op korte termijn worden gebruikt bij het bestuderen van aspecten van de bloemenveroudering en -voortplanting. Dit stelde prof. dr. J. N. M. Mol vanmiddag in zijn inaugurele rede.

Prof. Mol werd op 1 september 1989 benoemd tot hoogleraar moleculaire genetica bij de faculteit biologie aan de VU. De hoogleraar ziet voor de moderne gen-manipulatietechnieken grote toepassingsmogelijkheden in de bfoementeelt. Dóór recombinant-DNA-technieken is het tegenwoordig mogelijk planten nieuwe eigenschappen te geven of bestaande eigenschappen belangrijk te beïnvloeden. Zo bestaat de mogelijkheid om nieuwe bloemenkleuren te introduceren en de levensduur van snijbloemen te verlengen.

Onderzoekers aan de VU zijn erin geslaagd in Petunia's specifieke genen uit te schakelen waardoor er nieuwe kleurpatronen -zoals ringen en sterren— in de bloemen ontstaan.

Als een plant bloemen gaat vormen onder invloed van externe factoren, zoals licht en temperatuur, en interne factoren, treedt er binnen de plant een interne reorganisatie op. Zo wordt er andere informatie van de erfelijkheidsdrager DNA afgelezen, wat leidt tot de vorming van andere enzymen en hormonen. Genetici spreken daarbij van een omschakeling in het gen-expressieprogramma. Recent is het mogelijk geworden "sleutelgenen" te isoleren, dié een rol spelen bij het opstarten van de aanleg van bloemknoppen en -bladeren.

Actiegroepen

Volgens Mol verkeert ook de kennis over de zaadvormoing bij planten in een stroomversnelling.

De hoogleraar sprak de hoop uit dat goede voorlichting en regelgeving in de toekomst oprichting van actiegroepen als "Ziedende bintjes" en "Zinderende zonnebloem" overbodig zullen maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.