+ Meer informatie

Hoofdverdachte Zaïrese oplichters aangehouden

Strafproces zal mogelijk jaar vergen

2 minuten leestijd

ROTTERDAM lang in Rotterdam houden Henri K., het leiderschap van

De maandengevangen geverdacht van een Zaïrese organsiatie oplichters, is gisteren uitgeleverd aan België.

K. is volgens de Belgische Justitie een kopstuk in de "Zairean Connection", een bende oplichters die voor tientallen miljoenen guldens bankrekeningen in West-Europa plunderde. De organisatie maakte daarbij gebruik van valse betalingsopdrachten. Nederlandse banken dienden honderden keren als betalingsloket voor frauduleuze overboekingen en vervalste cheques.

Ontkend

Eind april arresteerde de Rotterdamse politie K., bijgenaamd Kissinger of Kiss omdat hij altijd onderweg was, in samenwerking met de Belgische politie in een woning in de Maasstad. Een fraudeteam van de gerechtelijke politie in Brussel maakte al jarenlang jacht op K.

K. heeft na zijn arrestatie alle beschuldigingen over zijn betrokkenheid bij de Zairean Connection ontkend, aldus zijn Nederlandse advocate mr. A. Andela. In Brussel is K. gistermiddag voorgeleid aan een onderzoeksrechter, die de voorlopige hechtenis van de Zaïrees heeft gelast.

Het speciale politieteam probeert K. wegens oplichting veroordeeld te krijgen voor een maximum gevangenisstraf van vijf jaar. Met het strafproces tegen K. kan nog wel een jaar zijn gemoeid omdat de rechters een grote achterstand hebben in de behandeling van strafzaken.

Volgens de Brusselse gerechtelijk officier G. Audenaert is na de aanhouding vah K. de Zairean Connection nagenoeg opgehouden met het versturen van valse betalingsopdrachten in de Benelux en Frankrijk. „Dat begint nu volop doorgang te vinden in Zweden, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Daar is nog geen enkele coördinatie in het onderzoek naar de Zairean Connection".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.