+ Meer informatie

Dollar omhoog

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP/KRF) - De gunstige cijfers over de economie van de Verenigde Staten zorgden op de laatste dag van de week toch nog voor een verrassing op de valutamarkten. Op de Amsterdamse wisselmarkt schoot de dollar gisteren omhoog naar een notering tegen het eind van de handel op ƒ 1,9720 tegenover een slot van ƒ 1,9500 op donderdag.

Terwijl de meeste handelaren zich voorbereidden op het weekeinde en de handel in de ochtend daardoor ongeanimeerd was, zorgde de publikatie van de fors hogere orderontvangst voor duurzame verbruiksgoederen voor enige paniek op de vloer. „Het was een verrassing", aldus een valutamakelaar, „Veel handelaren hadden shortposities ingenomen omdat de algemene verwachting was dat de munteenheid verder weg zou zakken. In de loop van de middag werd bekend dat de orderontvangst met ruim 10 procent in juli was gestegen. De shortposities moesten afgedekt worden en er ontstond enige paniek".

Deze explosieve stijging van de orderontvangst laat zien dat het economisch herstel van de Verenigde Staten toch goed op gang is gekomen. Daarmee verdween gisteren ook de verwachting dat de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, het disconto zou verlagen. Toch hebben sommige handelaren twijfels over de juistheid van de orderontvangstcijfers. Zij tekenen aan dat economische cijfers in eerste instantie niet erg nauwkeurig zijn en later vaak moeten worden gecorrigeerd.

Goud zakte in de loop van de dag weg. In Zurich sloot goud op 354 dollar per ounce (31,1 gram) tegenover 357.25 dollar op donderdag. De stemming op de beurs van Frankfort was verdeeld en ongeanimeerd. De toonaangevende DAX-index van de dertig belangrijkste aandelen zakte bescheiden met 3,59 punten op 1627,24. Bij de internationale waarden was weinig beweging waar te nemen. Gevraagd waren Mannesmann. Thyssen, Preussagen Klöcknerwerke,

De Londense beurs kon gisteren opnieuw een record behalen. De Financial Times-index van de honderd aandelen steeg op een geanimeerde markt met 17,7 punten op 2640,7 punten. Het vorige hoogtepunt noteerde de „Footsie" op donderdag met 2620 punten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.